Στέβια. Ποια η διαφορά με την ζάχαρη;

Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που εξάγεται από τα φύλλα του φυτού Stevia rebaudiana και έχει κερδίσει δημοτικότητα ως υγιεινή εναλλακτική λύση για τη ζάχαρη, χωρίς να προσθέτει επιπλέον θερμίδες.
Η στέβια και η ζάχαρη έχουν σημαντικές διαφορές στον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν και στον τρόπο που επηρεάζουν τον οργανισμό. Εδώ είναι μερικές από τις βασικές διαφορές:
Θερμίδες:
Η ζάχαρη περιέχει περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.
Η στέβια είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά σχεδόν αδιάσειστη σε θερμίδες, καθώς συνήθως χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες.
Γλυκύτητα:
Η στέβια είναι πολύ γλυκύτερη από τη ζάχαρη, περίπου 50-300 φορές πιο γλυκιά, ανάλογα με τη μορφή της στέβια. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται πολύ μικρή ποσότητα στέβια για να προσθέσει γλύκα σε τρόφιμα και ποτά σε σύγκριση με τη ζάχαρη.
Επίδραση στο Σάκχαρο:
Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς περιέχει υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε γλυκόζη σε αντίθεση με τη στέβια που δεν περιέχει υδατάνθρακες.
Συμπερασματικά, η στέβια χρησιμοποιείται ως αντικαταστάτης της ζάχαρης σε πολλά τρόφιμα και ποτά, επειδή παρέχει περισσότερη γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται σε μικρότερη ποσότητα, χωρίς να προσθέτει πολλές θερμίδες. Αυτή η επιλογή συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης θερμίδων και σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας την κατάλληλη για άτομα που προσπαθούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος ή που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.