Ingredients
-
1 φλιτζάνι Φακέςκόκκινες
-
1/2 φλιτζάνι ΡύζιΜπασμάτι ή μακρίκοκκο
-
1-2 μεγάλα Κρεμμύδιαψιλοκομμένα
-
3 κουταλιές Ελαιόλαδο
-
(προαιρετικά) Ζωμός λαχανικών
-
2 μέτριες Ντομάτεςψιλοκομμένες
-
1 κουταλάκι του γλυκού Πιπερόριζα (τζίντζερ)καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
Directions
Το φακόρυζο είναι μια νόστιμη και ταυτόχρονα πολύ καλή επιλογή γεύματος κατά την διάρκεια της νηστείας. Με το συνδυασμό των πρωτεϊνών του οσπρίου και των πρωτεΐνών του ρυζιού (ή και της πατάτας που είναι πηγή αμύλου) επιτυγχάνεται αλληλοσυμπλήρωση των αμινοξέων. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα δυο αυτά φυτικά προϊόντα συνδυαστούν, παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητα αμινοξέα και συνθέτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχες με αυτές που παίρνουμε από τα ζωικά τρόφιμα.
Steps
1
Done
|
Βάζουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό. |
2
Done
|
Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις φακές για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας καλά μέχρι να μαλακώσουν. |
3
Done
|
Προσθέτουμε τις ντομάτες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν οι φακές μας. |
4
Done
|
Αλατίζουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε τις φακές να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20 με 25 λεπτά. |
5
Done
|
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. |
6
Done
|
Βάζουμε το μείγμα πάλι να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να "δέσει". Προσθέτουμε περισσότερο νερό (εάν χρειαστεί), ώστε να διατηρείται το μείγμα υγρό. |
7
Done
|
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μαγειρεύουμε την πιπερόριζα και τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν βαθύ χρυσό χρώμα, για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και αναμειγνύουμε την τσιγαρισμένη πιπερόρυζα και το κρεμμύδι με το μαγειρεμένο μείγμα ρυζιού-φακής. |
8
Done
|
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε. Το πιάτο μας μπορεί να καταναλωθεί και κρύο. |
One Comment Hide Comments
Προσοχή στο βήμα που βράζουμε σε μεσαία προς δυνατή φωτιά τις φακές, εμένα μου κάηκαν. Θέλουν σιγανό βράσιμο και πολύ λιγότερο από τις κοινές φακές, μαλακώνουν πολύ πιο γρήγορα.