Λίπος: Φίλος ή Εχθρός της Υγείας μας;
Έχεις τη λανθασμένη εντύπωση πως για να διατηρείσαι υγιής και λεπτός/ή πρέπει να αποφεύγεις δια ροπάλου όλα τα προϊόντα του καθημερινού μας τραπεζιού που περιέχουν λιπαρά;
Κάνεις μεγάλο λάθος! Υπάρχουν κάποια λιπαρά που όχι μόνο δεν κάνουν κακό στην υγεία ή τη σιλουέτα σου αλλά αντίθετα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σου. Μάθε ποια είναι αμέσως!
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα λιπαρά στη διατροφή. Για την ακρίβεια, ένας στους δύο Έλληνες πιστεύει ότι θα πρέπει να αποφεύγει εντελώς όλα τα λιπαρά από το καθημερινό του μενού.
Αυτή η νοοτροπία έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερα «κακά» λιπαρά (ζωικά λιπαρά, όπως βούτυρο αγελάδας) και λιγότερα «καλά» (φυτικά λιπαρά, όπως μαργαρίνη soft), γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά την υγεία μας.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ΔΕΝ είναι όλα τα λιπαρά κακά: συγκεκριμένα, οι ειδικοί έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν και καλά λιπαρά, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των κυττάρων. Όμως, επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει τα εν λόγω λιπαρά, θα πρέπει εμείς να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής.
Πού θα τα βρούμε;
Πηγές των καλών και απαραίτητων λιπαρών όπως τα πολυακόρεστα ω-3 (θα τα βρεις σε ψάρια και θαλασσινά) και ω-6 είναι τα φυτικά έλαια και οι soft μαργαρίνες. Η αναγκαιότητα των παραπάνω λιπαρών είναι υψίστης σημασίας για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλουν σημαντικά στο να διατηρούμε την καρδιά και τις αρτηρίες μας υγιείς, ενώ παράλληλα βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη των κυττάρων.
Οπότε, εάν στην καθημερινή μας διατροφή αντικαταστήσουμε τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά με τα «καλά» φυτικά, μειώνουμε αρκετά τον κίνδυνο που οδηγεί στις διάφορες μορφές καρδιοπάθειας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φτιάξεις ένα κέικ για την οικογένεια και τους φίλους σου, ή ακόμα και κάποιο σνακ, επίλεξε μια πηγή καλύτερων λιπαρών, αντικαθιστώντας το βούτυρο με soft μαργαρίνη ή βάλε ταχίνι με μέλι στην φρυγανιά σου αντί για βούτυρο!
Ποια άλλα λιπαρά ανήκουν στην κατηγορία των “καλών” και απαραίτητων για τον οργανισμό;
Μιλάμε για τα λιπαρά οξέα LA και ALA, τα οποία ο οργανισμός μας χρειάζεται διότι δεν είναι σε θέση να τα παράξει από μόνος του.
Το λινολεϊκό οξύ (LA) βρίσκεται σε έλαια, όπως το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο.
Το α-λινολενικό οξύ (ALA) βρίσκεται σε έλαια όπως το σογιέλαιο ή το λινέλαιο.
Κάτι που θα πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο, είναι η διαφορά μεταξύ λίπους και θερμίδων.
Στόχος για την επιτυχία ενός προγράμματος διατροφής δεν είναι μόνο ο εξεταζόμενος να χάσει το βάρος που τον ταλαιπωρεί, αλλά να εκπαιδευτεί σωστά ώστε οι διατροφικές επιλογές του να του εξασφαλίσουν ένα υγιές βάρος και καλή υγεία.
Όταν λέμε καλές επιλογές δεν αναφερόμαστε μόνο στο κομμάτι της ποσότητας ενός τροφίμου, αλλά περισσότερο στην ποιότητά του και στον ιδανικό συνδυασμό του με άλλα τρόφιμα.
Τόσο τα λίπη, όσο και τα έλαια έχουν πολλές θερμίδες. Μπορεί τα 10 γραμμάρια βούτυρο να περιέχουν τις ίδιες θερμίδες με 10 γραμμάρια λάδι. Ωστόσο, η θρεπτικότητα και τα οφέλη του ελαιολάδου σε σχέση με το βούτυρο είναι πολύ ανώτερη.
Ένα ακόμη παράδειγμα: μια χούφτα ξηρών καρπών (28 – 30 γραμμ.) είναι περίπου 140 με 150 θερμίδες. Οι ίδιες θερμίδες αντιστοιχούν σε 10 με 12 πατατάκια. Έχουν αυτές οι δύο τροφές την ίδια θρεπτική αξία, επειδή έχουν και τις ίδιες θερμίδες;
Σε καμία περίπτωση!
Οι ξηροί καρποί έχουν τη σωστή αναλογία ω3 και ω6 λιπαρών οξέων, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μας χορταίνουν περισσότερο και μας προμηθεύουν με βιταμίνη Ε, μια βιταμίνη, απαραίτητη για την διατήρηση της σφριγγιλότητας και της νεανικότητας του δέρματος.
Από την άλλη τα πατατάκια έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες, δεν περιέχουν καθόλου φυτικές ίνες αλλά είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λίπη, και ΔΕΝ μας χορταίνουν. Αντίθετα, ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος και μας κάνουν να πεινάμε γρηγορότερα!
Όπως αντιλαμβάνεστε, η ποιότητα του λίπους είναι αυτή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί τα θρεπτικά συστατικά το σώμα και τον τρόπο που θα αποθηκεύσει το λίπος, και όχι η θερμιδική του περιεκτικότητα!
Τα καλά λιπαρά με 100 θερμίδες μπορούν να σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις, τα κακά λιπαρά με 100 θερμίδες, όχι!
Οι δίαιτες χαμηλές σε λίπος, δεν έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα
Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν είναι πιο αποτελεσματικές από τις δίαιτες υψηλών λιπαρών βρήκε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Lancet Diabetes & Endocrinology” από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Φαίνεται μάλιστα ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν κάποιο πλεονέκτημα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέτασαν τα ευρήματα 53 δημοσιευμένων μελετών στις οποίες συμμετείχαν 68.128 άτομα και συνέκριναν τα αποτελέσματα των διαφόρων πλάνων διαίτης που αποσκοπούν στο αδυνάτισμα.
Σε 19 συγκρίσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών δεν έχει καλύτερο αποτέλεσμα από μια δίαιτα υψηλών λιπαρών. Επίσης, σε άλλες 18 συγκρίσεις, βρέθηκε ότι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων επιφέρει μεγαλύτερη απώλεια βάρους από μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών. Η μόνη περίπτωση που μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματική ήταν όταν συγκρίθηκε με το… να μην κάνει κανείς καθόλου δίαιτα.
«Παρότι ο περιορισμός των θερμίδων είναι το κλειδί για το αδυνάτισμα, τα νέα ευρήματα δεν υποστηρίζουν την άποψη ότι η μείωση των θερμίδων πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από το κόψιμο των λιπαρών», δήλωσε η επιδημιολόγος και επικεφαλής της μελέτης Ντέιντρε Κ. Τομπάιας.
Εν κατακλείδι, αυτό που έχει σημασία είναι η σωστή εκπαίδευση και αναγνώριση των υγιεινών τροφίμων που περιέχουν καλά λιπαρά και όχι ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό, αναγκαίο στο παιχνίδι του marketing των βιομηχανιών. η βιομηχανία τροφίμων άρχισε να κατασκευάζει προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, δηλαδή να αντικαθιστά τα λίπη των τροφίμων προσθέτοντας ζάχαρη. Όμως, παρά την ευρεία χρήση των άπαχων προϊόντων και τη μείωση του ποσοστού του λίπους στη διατροφή, η επιδημία της παχυσαρκίας όχι μόνο δεν αναχαιτίσθηκε στις ΗΠΑ αλλά έσπαζε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
- Βάλτε στη διατροφή σας όλα τα καλά λιπαρά που προέρχονται από : το ελαιόλαδο, τα ψάρια, το τυρί και το πρόβειο γιαούρτι και αφήστε στην άκρη κάθε επεξεργασμένο τρόφιμο, με ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες.
- Αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα και το junk food
- Κατά το τηγάνισμα χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο
- Αποφύγετε κάθε είδους πατατάκια, γαριδάκια τυροπιτάκια και είδους τραγανούς πειρασμούς του εμπορίου.
- Σταματήστε να μετράτε μανιωδώς τις θερμίδες και τα λιπαρά των τροφίμων
- Επιλέξτε ποικιλία καλών λιπαρών. Δοκιμάστε να προσθέσετε στις σαλάτες σας 1/2 αβοκάντο ή 1 κουταλάκι λιναρόσπορο ανά μερίδα αντί για ελαιόλαδο.
- Βάλτε στη διατροφή σας τους ξηρούς καρπούς σε ποσότητα περίπου μια χούφτα ημερησίως και συνδυάστε τους με σαλάτες, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.
Είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε τα καλά λιπαρά και να διώξετε μακριά τα περιττά κιλά!