Ιδέες για σπιτικά γλυκά χωρίς ζάχαρη

Πολλοί από εμάς συνδέουμε το γλυκό με την απόλαυση αλλά και με ενοχές. Όμως, η ζάχαρη δεν είναι ο μόνος τρόπος για να δώσουμε γεύση και χαρά σε ένα επιδόρπιο. Με φυσικά υλικά, όπως τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το κακάο, μπορούμε να δημιουργήσουμε γλυκά που ικανοποιούν την επιθυμία μας χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Στο σημερινό άρθρο θα βρεις τέσσερις εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές για σπιτικά γλυκά χωρίς ζάχαρη. Είναι γρήγορες, χορταστικές και ιδανικές για όσους θέλουν να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση με υλικά που θρέφουν και ενισχύουν τη διάθεση.
1. Ενεργειακές μπουκιές (Energy balls με κακάο & χουρμάδες)
Υλικά (περίπου 15 μπαλάκια):
-
200 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
-
100 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα
-
40 γρ. βρώμη
-
2 κ.σ. κακάο άγλυκο
-
1 κ.σ. ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
-
1 πρέζα κανέλα
Εκτέλεση:
-
Μουλιάζεις τους χουρμάδες σε χλιαρό νερό για 10 λεπτά (αν είναι σκληροί).
-
Τους χτυπάς στο μπλέντερ με τους ξηρούς καρπούς μέχρι να γίνουν πάστα.
-
Προσθέτεις βρώμη, κακάο, ταχίνι και κανέλα και χτυπάς ξανά.
-
Πλάθεις μπαλάκια και (προαιρετικά) τα κυλάς σε κακάο ή τριμμένη καρύδα.
2. Brownies με γλυκοπατάτα
Υλικά (ταψάκι 20×20 εκ.):
-
400 γρ. βρασμένη γλυκοπατάτα (καθαρό βάρος)
-
2 αυγά
-
60 γρ. κακάο άγλυκο
-
60 γρ. αλεύρι βρώμης ή αλεύρι αμυγδάλου
-
80 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
-
40 γρ. ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
-
1 κ.γ. baking powder
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
-
Πολτοποιείς τη γλυκοπατάτα.
-
Σε μπολ, ανακατεύεις τον πουρέ με τα αυγά, το μέλι, το λάδι και τη βανίλια.
-
Προσθέτεις κακάο, αλεύρι και baking powder.
-
Απλώνεις το μείγμα σε ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνεις στους 180°C για 25–30 λεπτά.
-
Αφήνεις να κρυώσει και κόβεις σε κομμάτια.
3. Cheesecake χωρίς ψήσιμο (light)
Υλικά (ταψάκι 20 εκ.):
-
Βάση: 150 γρ. βρώμη + 100 γρ. καρύδια + 10 χουρμάδες
-
Κρέμα: 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% ή cottage
-
200 γρ. cream cheese light
-
3 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
-
1 κ.γ. βανίλια
-
Χυμός & ξύσμα από 1 λεμόνι
-
Τόπινγκ: φρέσκα φρούτα ή σάλτσα από φράουλες
Εκτέλεση:
-
Χτυπάς βρώμη, καρύδια και χουρμάδες σε πολυκόφτη και στρώνεις τη βάση σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί.
-
Σε μπολ, ανακατεύεις το γιαούρτι, το cream cheese, το μέλι, τη βανίλια και το λεμόνι.
-
Ρίχνεις το μείγμα πάνω στη βάση και το αφήνεις στο ψυγείο για 4–5 ώρες.
-
Σερβίρεις με φρούτα ή σάλτσα φράουλας.
4. Μους σοκολάτας με αβοκάντο & κακάο
Υλικά (2 μερίδες):
-
1 ώριμο αβοκάντο
-
2 κ.σ. κακάο άγλυκο
-
2–3 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
-
1 κ.γ. βανίλια
-
2 κ.σ. φυτικό γάλα (αμυγδάλου, καρύδας ή βρώμης)
Εκτέλεση:
-
Πολτοποιείς το αβοκάντο στο μπλέντερ μέχρι να γίνει κρέμα.
-
Προσθέτεις κακάο, μέλι, βανίλια και φυτικό γάλα.
-
Χτυπάς μέχρι να γίνει λεία, πλούσια μους.
-
Σερβίρεις σε ποτηράκια με τριμμένα φουντούκια ή φράουλες.