Είναι οι μπύρες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ υγιεινές;

Λέγεται συχνά ότι κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, στις ευρωπαϊκές πόλεις η μπύρα προτιμούνταν σε σχέση με το νερό. Αυτό μοιάζει πιθανώς υπερβολικό, αλλά η ιδέα ότι η μπύρα ήταν σημαντική λόγω των θρεπτικών της στοιχείων κατά τη μεσαιωνική περίοδο φαίνεται πιθανή. Οι λεγόμενες «μικρές μπύρες» είχαν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και συγχρόνως ήταν μια πολύτιμη πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας τους μεσαιωνικούς εργάτες να ικανοποιούν τις υψηλές ενεργειακές τους ανάγκες των 3.000 θερμίδων την ημέρα.
Η εκβιομηχάνιση της ζυθοποιίας οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στις σύγχρονες μπίρες και οι θερμίδες μαζί με τους υδατάνθρακες συνδέεται τώρα με την κακή υγεία και τις ασθένειες. Οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση μπύρας οδήγησαν σε αυξημένο ενδιαφέρον για τις μπίρες χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (‘nolo’), ειδικά σε ενήλικες κάτω των 30 ετών. Η έρευνα δείχνει ότι η μέτρια πρόσληψη μπύρας, όπως συμβαίνει και με το κρασί σχετίζεται με μειωμένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων.
Επομένως, είναι πιθανό οι ‘nolo’ μπύρες να προσφέρουν και αυτές οφέλη στην υγεία αφού δεν έχουν πολύ αλκοόλ ή θερμίδες. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια ανασκόπηση, για τα πιθανά οφέλη στην υγεία της ‘nolo’ μπύρας και το εάν θα μπορούσε να θεωρηθεί θρεπτικό ποτό, αντί για ποτό που μεθά.
Οφέλη στο έντερο
Ορισμένοι πιστεύουν ότι εκτός από τα γιαούρτια και η μπίρα μπορεί να είναι προβιοτική αφού περιέχει ζωντανά, ευεργετικά βακτήρια λόγω της μαγιάς της. Ένας αριθμός ζυμομυκήτων όπως το Saccharomyces boulardii έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στη διαχείριση των γαστρεντερικών διαταραχών και παρόλο που αυτός ο τύπος μπύρας δεν έχει ακόμη εξεταστεί για να διαπιστωθεί εάν βελτιώνει την υγεία του εντέρου, ορισμένες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη. Μια μπύρα που χρησιμοποιεί εναλλακτικές ζύμες θα μπορούσε να μειώσει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ή με αργή ζύμωση να έχει λιγότερο αλκοόλ.
Η μπύρα για να περιλαμβάνει ζωντανά προβιοτικά, θα πρέπει να είναι φρέσκια και όχι παστεριωμένη και αφιλτράριστη. Αυτό δεν συμφέρει τις βιομηχανίες αφού μειώνεται ο χρόνος ζωής και η παραγωγή διαφορετικών γεύσεων.
Αντιοξειδωτικά
Οι πολυφαινόλες είναι μια ομάδα φυσικών ενώσεων που βρίσκονται στο λυκίσκο και σε κόκκους δημητριακών, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ασθενειών. Έχουν αποδειχθεί σε εργαστηριακές δοκιμές ότι είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να εκκαθαρίσουν επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες που παράγονται στα κύτταρα του σώματος. Υπάρχουν αμφιβολίες για το μηχανισμό με τον οποίο τα αντιοξειδωτικά μας διατηρούν υγιείς, αλλά είναι σαφές ότι μια διατροφή που περιέχει μεγάλη ποικιλία από αυτές τις ενώσεις είναι θρεπτική. Οι μπύρες είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες λόγω του κριθαριού και του λυκίσκου, που σημαίνει ότι περιέχουν πάνω από 50 διαφορετικές ενώσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν οφέλη στην υγεία. Οι μπύρες που περιέχουν περισσότερο λυκίσκο, συνήθως περιέχουν περισσότερες πολυφαινόλες.
Τέλος..
Τώρα αναγνωρίζετε ότι οι ‘nolo’ μπύρες μπορούν να διατεθούν στην αγορά ως υγιεινά προϊόντα. Για παράδειγμα, η μπύρα σιταριού χωρίς αλκοόλ της γερμανικής ζυθοποιίας Erdinger περιέχει ηλεκτρολύτες που μπορούν να βοηθήσουν στην απορρόφηση του νερού για να βοηθήσουν στην πέψη -αυτό συχνά αναφέρεται ως «ισοτονικό» όταν βρίσκεται στα αθλητικά ποτά. Η μπύρα είναι επίσης πηγή φολικού οξέος και βιταμίνης Β12 λόγω της δράσης της μαγιάς στην εμφιαλωμένη μπύρα (η βιταμίνη B12 είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους βίγκαν διότι είναι σχεδόν ανύπαρκτη στα φυτά).
Η εταιρεία Erdinger εμπορεύεται αυτή την μπύρα ως «ισοτονική», γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει προσδιορίσει ότι είναι κατάλληλη για άτομα που ενδιαφέρονται να αποφύγουν το αλκοόλ. Η ‘nolo’ μπύρα έχει δοκιμαστεί στο εργαστήριο και έχει φανεί να είναι σχεδόν εξίσου καλή με τα αθλητικά ποτά για ενυδάτωση, ειδικά εάν προστεθεί λίγο αλάτι.
Ενώ, οι ‘nolo’ μπύρες αυξάνονται σε δημοτικότητα, ίσως οι παραδοσιακοί οπαδοί της μπύρας να δυσκολευτούν να τις δεχτούν ως «αληθινές μπύρες». Ωστόσο, με τη βελτίωση των μεθόδων παρασκευής και απομάκρυνσης του αλκοόλ, η γεύση και ενδεχομένως τα οφέλη για την υγεία μπορούν να διατηρηθούν, και αυτό να κερδίσει ακόμα και τους πιο ένθερμους θαυμαστές της μπύρας.
Πηγή:
British Dietetic Association (BDA)