Σοκολάτα: Η παρεξηγημένη γλυκιά απόλαυση
Η σοκολάτα είναι από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα και αυτό γιατί έχουμε μάθει να την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες ή και προς αντικατάσταση κάποιου κυρίου γεύματος. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά είδη και σκευάσματα σοκολάτας στο εμπόριο οπότε είναι στο χέρι μας ποια θα επιλέξουμε, σε πόση ποσότητα θα την καταναλώσουμε για να πάρουμε όλα τα οφέλη που μας δίνει.
Λίγα λόγια..
Η σοκολάτα κατασκευάζεται από τους σπόρους τροπικού δέντρου κακάο το οποίο ονομάζεται theobroma cacao . Η λέξη theobroma προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις θεός και βρώση και σημαίνει φαγητό των θεών.Η σοκολάτα εισήχθη στην Ευρώπη τον 16 ο αιώνα, όπου έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλής. Σήμερα αποτελεί το δημοφιλέστερο τρόφιμο στις γυναίκες και το δεύτερο πιο δημοφιλές στους άνδρες.
Τι περιέχει
Εάν επιλέξετε μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (70%-85%) τότε θα λάβετε μια αξιοπρεπή ποσότητα από:
Βιταμίνες (Α, Ε, D, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη)
Μέταλλα και ιχνοστοιχεία( κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο).
Θεοβρωμίνη-ουσία που διεγείρει το νευρικό σύστημα και τα νεφρά δρώντας ως ελαφρύ διουρητικό.
Πολυφαινόλες-οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεωρούνται ότι εμποδίζουν την δράση των στοματικών βακτηρίων.
Οφέλη στην υγεία
Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα έχουν καρδιαγγειακά οφέλη. Περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, τα επίπεδα LDL και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση.
Επιπλέον, η κατανάλωση της βοηθάει το σώμα όταν βιώνει κατάσταση στρες και ενισχύει τον εγκέφαλο, αφού οι ουσίες που περιέχει τον βοηθούν να απελευθερώσει τις ενδορφίνες, οι οποίες είναι οι ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα.
Γιατί οδηγούμαστε στην επιθυμία να την καταναλώσουμε;
Πιστεύεται ότι περιέχει πάνω από 300 ουσίες οι οποίες δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Για παράδειγμα, περιέχει τρυπτοφάνη, το αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε σεροτονίνη. Μια ουσία που η οποία μας προκαλεί αίσθημα αγαλλίασης και έκστασης και θεωρείται σημαντική για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η σοκολάτα είναι επίσης φυσική πηγή φαινυλαιθυλαμίνης, μια ουσία η οποία θεωρείται ότι έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες.
Οι σοκολάτες που περιλαμβάνουν λιγότερο κακάο, αρκετή ζάχαρη και λιπαρά παρατηρείται να γίνονται πιο εθιστικές στον οργανισμό. Γι αυτό η επιλογή μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και χαμηλή σε ζάχαρη είναι η καλύτερη επιλογή ώστε να πάρει ο οργανισμός μας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που εκείνη μπορεί να του προσφέρει.
Τέλος, ας χτίσουμε μια υγιή σχέση με την σοκολάτα επιτρέποντας στον εαυτό μας να την καταναλώσει όταν το επιθυμεί χωρίς ενοχές, ωστόσο με μέτρο και όρια. Πρέπει να έχουμε επίγνωση της ποσότητας που θα καταναλώσουμε και ποια από όλες τις επιλογές που μας δίνονται θα επιλέξουμε να βάλουμε στο σώμα μας. Είναι καλό να αντιλαμβανόμαστε ότι η σοκολάτα σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά ένα γεύμα και ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας θα μας δημιουργήσει προσωρινά μα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Είναι υγιές να βρούμε την ισορροπία στο σώμα μας και να μάθουμε να ακούμε τις ανάγκες του. Και όταν έχουμε ανάγκη από ένα συναίσθημα να μην το αντικαθιστούμε με καμία τροφή, αλλά να ζητάμε να το λάβουμε ή και να το εκφράζουμε, δείχνοντας του με αυτόν τον τρόπο σεβασμό.