Καλοκαιρινή νηστεία: Τι να φας για να καλύψεις τις ανάγκες σου χωρίς υπερβολές

Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου είναι από τις πιο διαδεδομένες στην Ελλάδα – και πολλοί την ακολουθούν είτε από πίστη, είτε ως ευκαιρία αποτοξίνωσης. Το πρόβλημα;
Πολύ συχνά η νηστεία μετατρέπεται σε διατροφή με υπερβολικό άμυλο, ψωμί, πατάτες και τηγανιτά.
Κι όμως, η νηστεία μπορεί να είναι ισορροπημένη, πλούσια και πλήρης, αν γίνει με σωστό σχεδιασμό.
Πρωτεΐνη στη νηστεία: Πώς την καλύπτεις;
Χωρίς κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά (εκτός από μερικά νηστίσιμα προϊόντα), χάνουμε βασικές πηγές πρωτεΐνης. Τι μπορείς να φας:
🔸 Όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια) – βραστά ή σε σαλάτα
🔸 Ταχίνι, ταχινόσουπα
🔸 Φαλάφελ, χούμους
🔸 Ξηροί καρποί & σπόροι
🔸 Θαλασσινά
🔸 Ψωμί/κριτσίνια με φυτικά αλείμματα
Συνδυάζοντας δημητριακά με όσπρια (π.χ. φακές + ρύζι), παίρνεις πλήρη φυτική πρωτεΐνη!
Μην ξεχνάς τα λαχανικά
Το καλοκαίρι προσφέρει άφθονα φρέσκα λαχανικά:
Ντομάτα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρι, φασολάκια
Χρησιμοποίησέ τα σε σαλάτες, φούρνο ή φαγητά κατσαρόλας με ελαιόλαδο
Απόφυγε το «λάδι & ψωμί παντού»
Πολλοί καταλήγουν να τρώνε:
Τηγανητές πατάτες
Ψωμί με ντομάτα
Ρύζι με λάδι
Αυτό όμως φορτώνει το σώμα με υπερβολικό άμυλο & λιπαρά, χωρίς επαρκή θρεπτικά συστατικά.
Βρες ισορροπία με πιο ποικιλόμορφα πιάτα, π.χ.:
- Ρεβιθοσαλάτα με ντομάτα & μυρωδικά
- Πλιγούρι με λαχανικά & ρεβίθια
- Κριθαρότο με μανιτάρια & ελαιόλαδο
- Ταχίνι με μπανάνα & κανέλα ως snack