Οι 10 τάσεις της υγιεινής διατροφής για το 2023
Με ζητήματα όπως ο πληθωρισμός, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι μεταβαλλόμενες επιθυμίες των καταναλωτών, το σύστημα τροφίμων βιώνει ένα ιλιγγιώδες επίπεδο αλλαγής. Με όλες αυτές τις μεταβαλλόμενες παραμέτρους, πολλές τάσεις στα τρόφιμα αναδύονται για το 2023 όπως, λειτουργικά τρόφιμα και ποτά, μεγάλη πρόοδος στα προϊόντα φυτικής προέλευσης και μείωση της σπατάλης τροφίμων .
Οι τάσεις για τα υγιεινά τρόφιμα εξελίσσονται γρήγορα και αλλάζουν με τα χρόνια. Ποιες είναι οι 10 κορυφαίες τάσεις για τα υγιεινά τρόφιμα που μπορούμε να περιμένουμε να δούμε το 2023;
1. Φυτικό κρέας – θαλασσινά
Μια μελέτη στο Progressive Grocer λέει ότι το 27% των ανθρώπων επιλέγουν να καταναλώνουν λιγότερο κρέας. Ως αποτέλεσμα, να στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές όπως είναι τα φυτικά κρέατα που συναντώνται συχνά σε μορφή μπιφτεκιών, λουκάνικων καθώς και σε κοτομπουκιές. Τα θαλασσινά φυτικής προέλευσης είναι ένα μικρό αλλά αυξανόμενο μέρος της αγοράς , συμπεριλαμβανομένου του vegan sushi και onigiri από την Konscious Foods, μια μάρκα που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία που λάνσαρε τη μάρκα χάμπουργκερ Gardein χωρίς κρέας.
2. Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης
Οι φυτικές πρωτεΐνες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε vegan διατροφές.
Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν είναι μόνο πιο υγιεινές αλλά και πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Οι καταναλωτές επωφελούνται τώρα από πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως:
Το τέμπε: παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Ένα φλιτζάνι δίνει 30,8 γραμμάρια πρωτεΐνης και είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο.
Το Σεϊτάν: φτιάχνεται από τη γλουτένη του σιταριού και νερό. Τα 30 γραμμάρια δίνουν περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Το τόφου : μισό φλιτζάνι δίνει 10,3 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Πρωτεΐνες με βάση τα όσπρια.
3. Χαμηλοί υδατάνθρακες
Έχει σημειωθεί η αντικατάσταση των αμυλούχων υδατανθράκων με κάποια λαχανικά. Τέτοιες αντικαταστάσεις γίνονται με τα καρότα ως πουρές, το ρύζι από κουνουπίδι, τα ζυμαρικά από κολοκυθάκια και με βάση λαχανικών, κα. Οι περισσότεροι στρέφονται σε αυτές τις επιλογές ώστε να αποφύγουν τα τρόφιμα με αυξημένους υδατάνθρακες και να βάλουν στην ημέρα τους τους περισσότερα λαχανικά.
4. Βιολογικά Τρόφιμα
Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τους κινδύνους που συνδέονται με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα βιολογικά τρόφιμα έχουν γίνει πιο δημοφιλή. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πλέον άμεσα διαθέσιμα, καθιστώντας τα πιο προσιτά στο ευρύ κοινό.
5. Vegan γλυκά
Τα vegan γλυκά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς οι άνθρωποι αναζητούν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για τα παραδοσιακά σνακ με ζάχαρη. Τα vegan γλυκά παρασκευάζονται χωρίς ζωικά συστατικά και συχνά χρησιμοποιούν φυσικά γλυκαντικά όπως ζάχαρη καρύδας , σιρόπι σφενδάμου, χυμούς φρούτων, μέλι ή σιρόπι χουρμά.
6. Υπερτροφές (superfoods)
Οι υπερτροφές είναι τροφές γεμάτες θρεπτικές ουσίες που είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία σας. Είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας σας. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές περιλαμβάνουν σπόρους chia, acai berries, goji berries, σπιρουλίνα, χαρούπι, λιναρόσπορος και σαφράν.
7. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς οι άνθρωποι αναζητούν υγιεινούς τρόπους για να προσθέσουν περισσότερα προβιοτικά στη διατροφή τους τα οποία περιέχουν ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση μιας υγιούς χλωρίδας του εντέρου.
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση:
Γιαούρτι
Τουρσί
Τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση
Ξινολάχανο
Κεφίρ
Κομπούτσα: είναι ένα ποτό που παρασκευάζεται από ζύμωση τσαγιού (μαύρου αλλά και πράσινου), στο οποίο προστίθεται ζάχαρη ως τροφή για τους μικροοργανισμούς
Kimchi (Κίμτσι): Παρασκευάζεται με αφυδατωμένο κινέζικο λάχανο με αλάτι και αναμειγνύεται με πολλά άλλα συστατικά (τζίντζερ, σκόρδο, νιφάδες κορεάτικου τσίλι, άλλα ωμά λαχανικά κ.λπ.).
8. Moctails
Περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς θέλουν να αποφύγουν τις περιττές θερμίδες και να μην βλάπτουν την υγεία τους. Αυτό σημαίνει κοκτέιλ δίχως αλκοόλ ή οινοπνευματώδη ποτά χωρίς υψηλή ποσότητα αλκοόλ, όπως, μπύρα και κρασί.
Το μη αλκοολούχο κρασί μπορεί να έχει μόλις 9 θερμίδες ανά ποτήρι, ενώ ένα ελαφρύ κρασί μπορεί να έχει 73 θερμίδες και τα περισσότερα κρασιά περιέχουν περίπου 109 έως 120 θερμίδες, σύμφωνα με το My Food Data . Οι διασημότητες που εντάσσονται στην τάση είναι η Blake Lively, η οποία κυκλοφόρησε μια σειρά μείγματα μη αλκοολούχων ποτών με την επωνυμία Betty Buzz και η Bella Hadid, της οποίας είναι συνδεδεμένη με την Kin Euphorics.
9. Προετοιμασία γεύματος
Η προετοιμασία γευμάτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε υγιεινά γεύματα στο χέρι. Η προετοιμασία γευμάτων περιλαμβάνει την προετοιμασία και την κατάψυξη των γευμάτων εκ των προτέρων, έτσι ώστε να έχετε πάντα έτοιμα θρεπτικά γεύματα. Η προετοιμασία γευμάτων βοηθά επίσης στη μείωση της σπατάλης φαγητού, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περισσευούμενο φαγητό μέσα στην εβδομάδα.
10. Ακρίβεια
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε σχέση με το περσινό έτος πάνω από τους ιστορικούς μέσους ρυθμούς, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA ). Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι εξοικονομούν χρήματα προετοιμάζοντας τα γεύματά τους στο σπίτι, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεδομένου ότι το φαγητό έξω κοστίζει 3 φορές περισσότερο, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την NPD Group , εταιρεία ερευνών αγοράς.
Επίσης, αυτό σημαίνει την αναζήτηση τρόπων εξοικονόμησης σε πολλά προϊόντα τροφίμων, χάνοντας την ποιότητα. «Πολλοί άνθρωποι, ειδικά άτομα με μεγαλύτερες οικογένειες, ψάχνουν για προσιτές επιλογές για να παραμείνουν στον προϋπολογισμό», λέει ο Kennedy. «Σίγουρα πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα παρακολουθούν πιο προσεκτικά πού ξοδεύουν τα χρήματα όσον το φαγητό τους». Οι φθηνές πηγές πρωτεϊνών , όπως τα κονσερβοποιημένα ψάρια και τα κονσερβοποιημένα φασόλια και όσπρια, έχουν γίνει πιο δημοφιλή, ενώ τα πιο ακριβά κομμάτια κρέατος έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Επίλογος
Οι διαδοχικές επιπτώσεις των παγκόσμιων γεγονότων δεν περιορίζονται στην προσφορά και τη ζήτηση. Επίσης, ασκούν ανοδική πίεση στις τιμές, συμπιέζοντας τα οικονομικά εκατομμύρια ανθρώπων. Για παράδειγμα, το 83% των καταναλωτών στις ΗΠΑ παρατήρησε αύξηση στο κόστος των τροφίμων και των ποτών το περασμένο έτος, σύμφωνα με την Έρευνα Τροφίμων και Υγείας του 2022 . Από εκείνους που παρατήρησαν αύξηση, το 57% ανέφερε ότι έπρεπε να πληρώσει περισσότερα για το ίδιο είδος ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών και το 29% είπε ότι αγόρασε συνολικά λιγότερα από ό,τι θα έκανε διαφορετικά. Οι τάσεις για τα υγιεινά τρόφιμα αλλάζουν συνεχώς, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις τελευταίες τάσεις προκειμένου να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Πηγές:
https://www.everydayhealth.com/