Είναι καθοριστικός παράγοντας τα γονίδια για το βάρος μας;
Επιγενετική: Η συμπεριφορά μας αλλάζει το DNA μας
Σύμφωνα με την επιστήμη της επιγενετικής (η οποία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, του τρόπου που εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν τις αλλαγές στην γονιδιακή μας έκφραση), τα βλαστοκύτταρα και το DNA μας μπορεί να τροποποιηθεί μέσω μαγνητικών πεδίων, θετικών νοητικών καταστάσεων, πρόθεσης και συναισθημάτων.
Κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίως συμφωνούν πως η θεωρία του γενετικού ντετερμινισμού είναι λανθασμένη.
Είμαστε τελικά θύματα του γενετικού μας κώδικα;
Το σύνολο των γενετικών πληροφοριών με το οποίο γεννιόμαστε (δηλαδή το DNA) δεν αποτελεί τον μοναδικό καθοριστικό παράγοντα για την υγεία και την ευημερία μας. Ο βιολόγος Bruce Lipton, Ph.D., με ειδίκευση στη μελέτη των βλαστοκυττάρων, δίνοντας μια συνέντευξη στο περιοδικό «Super Consciousness» τονίζει τη σημαντική διαφορά μεταξύ γενετικού ντετερμινισμού και της επιγενετικής:
«Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι πολύ σημαντική. Ο γενετικός ντετερμινισμός στη ουσία σημαίνει πως οι ζωές μας, ορίζονται ως τα φυσικά, βιολογικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς μας και ελέγχονται πλήρως από τον γενετικό μας κώδικα. Αυτού του είδος οι πεποιθήσεις δημιουργούν μια εικόνα των ανθρώπων ως άβουλα θύματα, αφού αν τα γονίδια έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν τη ζωή μας, τότε οι αλλαγές στη ζωή μας δεν έχουν νόημα!
Αυτό οδηγεί στην στάση της θυματοποίησης ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τις ασθένειες και τα νοσήματα που παρατηρούνται να εμφανίζονται μέσα σε μια οικογένεια και πολλαπλασιάζονται μέσω της κληρονομικότητας. Εργαστηριακά στοιχεία έχουν δείξει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.»
Η θεωρία του Lipton επιβεβαιώνεται από τον καθηγητή και ερευνητή του Πανεπιστημίου της Μπολόνια της Ιταλίας Carlo Ventura, M.D., Ph.D. Ο Δρ. Ventura απέδειξε μέσω εργαστηριακών δοκιμών πως το DNA των βλαστικών κυττάρων μπορεί να μεταβληθεί με τη χρήση συχνοτήτων μαγνητικού πεδίου.
Μήπως δίνουμε περισσότερη σημασία στα γονίδια μας από ό,τι στη ζωή μας
Σύμφωνα με τον Δρ. Hyman oι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να αποδίδουν πολύ μεγάλη δύναμη στα γονίδιά τους. Έχουμε δει χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι κατηγορούν τη γενετική και συγκεκριμένα τα κληροδοτούμενα γονίδιά τους για τις παθήσεις και τις ασθένειες που αναπτύσσουν, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι ο τρόπος ζωής μας είναι αυτός που καθορίζει αυτό που είμαστε σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας περισσότερο από τα γονίδιά μας.
Το τι θα φάμε
Το πώς θα κινηθούμε
οι σκέψεις μας
τα συναισθήματα μας
οι κοινωνικές μας συναναστροφές
είναι τελικά οι παράγοντες που ρυθμίζουν τα γονίδιά μας.
Και αυτά τα γονίδια με τη σειρά τους καταλήγουν να δημιουργούν την έκφραση του “ποιοι είστε και πώς είστε”.
Στεφτείτε ότι έχετε τη δυνατότητα να «ενεργοποιήσετε» τα γονίδια που προάγουν την καλή υγεία ή αυτά που ενεργοποιούν μια ασθένεια, απλά και μόνο κερδίζοντας ή χάνοντας βάρος μέσω των διατροφικών σας συνηθειών, κάνοντας καθημερινά ασκήσεις χαλάρωσης, τρέχοντας καθημερινά στη θάλασσα, βγαίνοντας με φίλους και βελτιώνοντας τις κοινωνικές σας σχέσεις.
Μερικά γονίδια που κληρονομήσατε από τους γονείς ή τους παππούδες σας μπορεί να σας προδιαθέτουν για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 ή καρδιακή νόσο, όμως η προδιάθεση σας δεν είναι το πεπρωμένο σας.
Το 90 % της τρέχουσας υγείας μας ελέγχεται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο «κολυμπούν» τα γονίδιά μας
- τα τρόφιμα που τρώμε, η ποιότητά τους, η προέλευσή τους, τα φυτοφάρμακα και το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργήθηκαν, ο τρόπος συντήρησης τους
- το επίπεδο της καθημερινής μας σωματικής άσκησης,
- η ανθεκτικότητά μας σε στρεσογόνες καταστάσεις
- η έκθεσή μας σε περιβαλλοντικές τοξίνες
είναι πιο σημαντικά από τα γονίδιά μας. Δεν χρειάζεται να κάθεστε και να περιμένετε πότε θα παχύνετε ή πότε θα αναπτύξετε διαβήτη ή καρκίνο, διότι θεωρητικά είστε καταδικασμένοι να αρρωστήσετε.
Χάρη στην επιγενετική, που πραγματικά έχει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην υγεία σας μπορείτε να δημιουργήσετε τη βέλτιστη υγεία με τη δύναμη των τροφίμων και του τρόπου ζωής.
Δυστυχώς, πολλοί επαγγελματίες υγείας εξακολουθούν να κηρύττουν ξεπερασμένες πληροφορίες σχετικά με τα γονίδιά μας, τις καρδιακές παθήσεις, την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2. Προωθούν περισσότερο τη χρήση φαρμάκων και λιγότερο τον υγιεινό τρόπο ζωής και θετικής σκέψης.
Η κοινή πεποίθηση ότι “τα γονίδια μου αποτελούν το πεπρωμένο μου” έγινε αντικείμενο μελέτης του Dr. Frank Lipman, και κύριο θέμα του τελευταίου του βιβλίου, “10 Reasons You Feel Old and Get Fat…: And How YOU Can Stay Young, Slim, and Happy!”
Σε αυτό το βιβλίο, ο Δρ Lipman καταρρίπτει το μύθο ότι τα γονίδιά μας είναι πιο ισχυρά από τις επιλογές μας, διότι τελικά ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ!
Ο Δρ Lipman αναφέρει πως η γενετική μας έκφραση μπορεί να επηρεαστεί από αλλαγές στον τρόπο ζωής συμπεριλαμβανομένης και της διατροφής. Απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση ορισμένων ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer, οι αγχώδεις διαταραχές, η αρθρίτιδα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, η υπέρταση, και η παχυσαρκία.
Παράγοντες που επηρεάζουν το γενετικό σας πεπρωμένο
Στο νέο βιβλίο του Δρ Lipman αναλύονται οι ακόλουθοι παράγοντες που συνθέτουν το σύνολο του εαυτού σας, ο οποίος επηρεάζει το γενετικό πεπρωμένο σας:
1.Είμαστε, ότι τρώμε!
Τι σημαίνει αυτό;
H διαχείριση του βάρους είναι πολύ πιο σύνθετη από την εξισορρόπηση των θερμίδων που τρώμε και των θερμίδων που καίμε.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οι παράγοντες που παχαίνουν τους ανθρώπους με την πάροδο των χρόνων είναι οι ρύποι της ατμόσφαιρας, τα αντιβιοτικά και τα φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα και είναι υπεύθυνα για την αλλαγή στις ορμονικές διεργασίες που ρυθμίζουν το βάρος μας.
Αυτή ή έρευνα συνάδει με μια δημοσίευση του Δρ. Τσουκαλά, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα τρόφιμα που τρώμε σήμερα, δεν ίδια με αυτά που έτρωγαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας πριν 50 χρόνια. Στερούνται θρεπτικών συστατικών, γεγονός που συνδέεται άμεσα με έλλειψη σημαντικών βιταμινών και μετάλλων. Η έλλειψη ενός και μόνο θρεπτικού συστατικού μπορεί να διαταράξει ολόκληρο το μεταβολικό μονοπάτι και να αυξήσει ή να μειώσει το βάρος μας.
Επίσης, και από παλιότερες έρευνες, η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί ισχυρά με ενδοκρινικές και άλλες σοβαρές διαταραχές, οι οποίες προκαλούνται από τα αντιβιοτικά και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη καλλιέργεια, τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της διατροφής.
Ακόμα και ορισμένα φάρμακα που παίρνουμε για να καταπολεμήσουμε ή να ισορροπήσουμε ορισμένες ασθένειες μπορεί να αποδυναμώσουν και να υπονομεύσουν τη λειτουργική ικανότητα του σώματος.
Υπάρχει ιδανική διατροφή;
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, άπαχες πρωτεΐνες και καλά λιπαρά αποδεδειγμένα συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του βάρους και τη μακροζωία.
Το θέμα είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά αυτά θα πρέπει να παρέχονται κυρίως:
α.από καλές πηγές λιπαρών οξέων και άπαχων πρωτεϊνών, όπως είναι τα ψάρια, τα οποία αλιεύονται σε ανοιχτές θάλασσες και όχι από ψάρια, τα οποία εκτρέφονται σε ιχθυοτροφεία
β. από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Η διατροφή των Ελλήνων είναι κατά βάση μεσογειακή και στηρίζεται στην κατανάλωση των φρούτων, των λαχανικών και των οσπρίων.
Τότε, γιατί έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη, τετραπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχαμε πριν 50 χρόνια;
Διότι έχουμε στρέψει τις προτιμήσεις μας κυρίως στα επεξεργασμένα τρόφιμα και το επεξεργασμένο κρέας, δηλαδή στο junk food. Επομένως η συνεχής αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδους διαβήτη και των καρκίνων δικαιολογείται πλήρως.
Η προαγωγή της υγείας και η πρόληψη των ασθενειών χρειάζεται επιστροφή στη φύση. Οτιδήποτε αποκλίνει από τα προϊόντα που μας παρέχει η ίδια η φύση, όπως είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με πληθώρα αλατιού, ζάχαρης και αρκετές πρόσθετες χημικές ουσίες θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο.
Μελέτες σε ομοζυγωτικά δίδυμα
Τα ομοζυγωτικά δίδυμα από τη στιγμή που γεννιούνται έχουν ακριβώς τα ίδια γονίδια. Όσο μεγαλώνουν και οι ζωές τους εξελίσσονται διαφορετικά, αλλάζουν ακόμη και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.
Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη στην ιστορία μελέτη σε όμοιους διδύμους κατέδειξε τις μεγάλες διαφορές που μπορεί να προκαλέσουν οι περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες στην ποιότητα της ζωής μας, αλλά και στον καθορισμό τελικά του πόσα χρόνια θα ζήσουμε και αν θα είμαστε ευτυχισμένοι.
Η Μπάρμπαρα και η Κριστίν, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Ομπζέρβερ», που συμμετέχουν ως εθελόντριες εδώ και αρκετά χρόνια στο ερευνητικό πρόγραμμα, έχουν πολλά κοινά με τους λοιπούς όμοιους διδύμους. Το πρώτο κοινό τους βέβαια, είναι ότι είναι ολόιδιες. Ακόμη πριν γεννηθούν μοιράστηκαν την ίδια μήτρα, μόλις γεννήθηκαν μοιράστηκαν το ίδιο στήθος για να θηλάσουν, το ίδιο δωμάτιο για να κοιμηθούν, το ίδιο σπίτι, την ίδια τάξη στο σχολείο. Είναι αρκετά δύσκολο σε κάποιον που δεν τις γνωρίζει να καταφέρει να τις ξεχωρίσει. «Όλα αυτά τα κοινά κρατούν το πολύ μέχρι την ηλικία των 18 ετών», υποστηρίζει ο Σπέκτορ.
Όσο κοινές και να είναι αυτές οι εξωγενείς επιδράσεις, όπως φαίνεται από την έρευνα, στην εξέλιξή τους επηρεάζουν δραματικά και δημιουργούν δύο τελείως διαφορετικούς ανθρώπους.
Γιατί;
Διότι η αλληλεπίδραση των γονιδίων με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως βρέθηκε, είναι αυτή που διαφοροποιεί τον άνθρωπο.
Κάθε ημέρα για 21 ολόκληρα χρόνια όλοι οι δίδυμοι που συμμετείχαν στη μελέτη κατέγραφαν την καθημερινότητά τους και οι ειδικοί από το King College του Λονδίνου μελετούσαν τις διαφορές στον τρόπο ζωή. Ακολούθως υποβάλλονταν σε εξετάσεις αίματος, μέτρησης πυκνότητας οστών, μετρήσεις πνευμονικής λειτουργίας, ακτινογραφίες ολόκληρου του σώματος σε συνδυασμό με μία σειρά ψυχομετρικών τεστ.
Το πιο περίεργο εύρημα που επιβεβαιώνει την επίδραση των εξωγεν’ων παραγόντων ήταν ότι ακόμα και η παραμικρή δραστική αλλαγή στη ζωή μας μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σύστημα του εαυτού και να μας νανεώσει ή να μας γεράσει.
Πως θα σας φαινόταν αν ακούγατε ότι ακόμα και το διαζύγιο ή τα αντικαταθλιπτικά είναι οι πραγματικοί ένοχοι για τη γήρανση του προσώπου;
Και όμως:
Τα άτομα τα οποία είχαν χωρίσει έδειχναν δυο σχεδόν χρόνια μεγαλύτερα σε ηλικία από τα αδέλφια τους που ήταν παντρεμένα, άγαμα ή είχαν χηρέψει.
Η χρήση αντικαταθλιπτικών συνδέθηκε σημαντικά με πιο γερασμένη όψη. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η σημαντική αύξηση ή απώλεια βάρους παίζουν μεγάλο ρόλο.
Η παρουσία στρες ήταν κοινός παρανομαστής στην πρόκληση της γήρανσης του προσώπου. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η συνεχής χαλάρωση των μυών του προσώπου λόγω της χρήσης αντικαταθλιπτικών θα μπορούσε να είναι η αιτία να «κρεμάσει» το πρόσωπο, με αποτέλεσμα πιο γερασμένη όψη.
Το εντυπωσιακό συμπέρασμα από αυτήν την μελέτη είναι ότι ο τρόπος ζωής και τα βιώματα του κάθε ατόμου, παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση της ηλικίας του προσώπου μας από ότι τα γονίδια μας.
2. Ο τρόπος που φροντίζουμε στο σώμα μας και η καθημερινή μας άσκηση
Ακόμα και αν ακολουθείτε το βέλτιστο διατροφικό πλάνο δεν θα μπορέσετε απόλυτα να αποκτήσετε το ελιξίριο της μακροζωίας, ούτε θα μειώσετε το ποσοστό θνησιμότητας από διάφορες ασθένειες, αν δεν ασκηθείτε.
Και , όταν μιλάμε για άσκηση εννοούμε συστηματική άσκηση πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα και περισσότερο 30 λεπτά την ημέρα, ανεξάρτητα από το επίπεδο και την ένταση της.
Μια νέα μελέτη από Αυστραλούς επιστήμονες που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, βρήκε ότι η σύντομη έντονη γυμναστική που «κόβει» την ανάσα είναι καλύτερη από την παρατεταμένη «απαλή» άσκηση όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 6,5 χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 200.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 45-75 ετών, διαπιστώνοντας πως όσοι ασχολούνταν με κάποια έντονη άσκηση, όπως το τζόγκινγκ και το aerobic, έζησαν περισσότερο από αυτούς που ασχολούνταν με μέτριας ένταση δραστηριότητες, όπως το κολύμπι και οι δουλειές του σπιτιού.
Η έντονη άσκηση μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως 13%, ένα ποσοστό στατιστικά σημαντικό.
Η μελέτη έδειξε πως τα οφέλη της έντονης γυμναστικής ίσχυαν και για τα δύο φύλα, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και το αν υπάρχουν καρδιαγγειακές παθήσεις.
3. Η ποιότητα του ύπνου
Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές στο σώμα οι οποίες οδηγούν στην αποθήκευση λίπους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, προκαλεί κατάθλιψη, πονοκεφάλους, ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
Είναι αποδεδειγμένο ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με ψυχολογικές διαταραχές, κούραση, μειωμένη συγκέντρωση και καταθλιπτικά επεισόδια. Οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει τις φυσιολογικές ανάγκες του οργανισμού όπως είναι ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα ακόμα και το βάρος.
Μία γερμανική έρευνα, με επικεφαλής τον βιολόγο Τιλ Ρένεμπεργκ του πανεπιστημίου του Μονάχου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, σύμφωνα με το «Science», δείχνει ότι, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό ρυθμό του οργανισμού, οι συνεχείς διακοπές του ύπνου πιο νωρίς από αυτό που έχει ανάγκη ο άνθρωπος, οδηγούν τελικά σε αύξηση του βάρους.
Το φαινόμενο σχετίζεται με το λεγόμενο «κοινωνικό τζετ-λαγκ», δηλαδή τον βαθμό στον οποίο ο φυσιολογικός ρυθμός ύπνου ενός ανθρώπου δεν συγχρονίζεται με το κοινωνικό πρόγραμμά του (σχολείο, εργασία κλπ).
4. Η απελευθέρωση του άγχους
Το στρες προκαλεί χάος στο σώμα σας. Η διαχείριση του άγχους σας όμως γίνεται το κλειδί για να ζήσετε περισσότερα χρόνια.
Ο Δρ. Ρίκε Γκέερτ Χάμερ υποστηρίζει ότι το σώμα μπορεί να δημιουργήσει ασθένειες όταν το μυαλό δεν είναι σε ισορροπία με το συναίσθημα και δηλώνει:
“Όλοι οι καρκίνοι προκαλούνται και ενεργοποιούνται από έντονες και βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις που τις βιώνουμε χωρίς να τις εκφράζουμε. Η φύση της εσωτερικής σύγκρουσης καθορίζει την περιοχή του εγκεφάλου που θα πληγεί και το όργανο στο οποίο θα εντοπισθεί η ασθένεια. “
Παρατήρησε λοιπόν ότι οι ασθενείς που είχαν καρκίνο των οστών, για παράδειγμα, είχαν όλοι βιώσει κάποιο σοκ, κάποιο στρες, κάποια έντονη και βίαιη εσωτερική σύγκρουση κατά την οποία αισθάνθηκαν υποτιμημένοι. Επιπροσθέτως, παρατήρησε ότι σε όλους τους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ίδιο καρκίνο, είχε εμφανισθεί ένα σημάδι στην ίδια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου τους. Έτσι, ανακάλυψε ότι σε κάθε τύπο στρες αντιστοιχούσε η ίδια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και το ίδιο συγκεκριμένο όργανο, πάντα το ίδιο.
Όπως φαίνεται, το μυαλό μας και οι σκέψεις μας μπορούν αν επηρεάσουν αναπόφευκτα την κατάσταση της υγείας μας και να «απογειώσουν» ή «να κατακεραυνώσουν» ολόκληρο το σώμα μας.
Η υπερβολική κινητοποίηση του άγχους οδηγεί στο χρόνιο άγχος, το οποίο έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ακόμα και η κοφτή αναπνοή που παίρνουμε όταν στρεσαριζόμαστε οδηγεί σε ανεπαρκή οξυγόνωση ή σε υπεροξυγόνωση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε ή και να νιώθουμε ληθαργικοί.
Πρέπει να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, μια ή περισσότερες διεργασίες στον εσωτερικό μας κόσμο, που να μας επιτρέπουν να βιώνουμε με διαφορετικό και καλύτερο τρόπο μια κατάσταση που μας προκαλεί στρες.
Αυτό σε συνδυασμό με έναν καλό και ποιοτικό ύπνο, υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση αποτελούν βασικά όπλα καταπολέμησης κάθε ασθένειας.