5 Ιδανικές τροφές για νεανικό δέρμα
Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του δέρματος μας για αυτό πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις ρυτίδες που αφήνει πάνω μας με φυσικούς τρόπους με φορά από μέσα προς τα έξω.
Επομένως εκτός από την εξωτερική περιποίηση του δέρματος με τα απαραίτητα καλλυντικά, μπορούμε να φροντίσουμε την νεανικότητα μας με την ενίσχυση της διατροφής σε αντιοξειδωτικά, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και άφθονη ενυδάτωση του οργανισμού.
Εδώ είναι 5 από τις καλύτερες αντιγηραντικές τροφές που συνδράμουν για την λάμψη του δέρματος:
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι ο συνδυασμός των ισχυρών αντιοξειδωτικών: βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, β-καροτένιου και λουτεΐνης . Σύμφωνα με έρευνες ο συνδυασμός των συστατικών αυτών δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας στο δέρμα μας από τις ακτίνες του ηλίου UV και την ρύπανση, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν και το αντιοξειδωτικό στρες καθώς και άλλα προβλήματα υγείας.
*Δοκιμάστε το σε σαλάτα, smoothie ή σοτάρετε το σπανάκι με ελαιόλαδο, σκόρδο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και συνδυάστε το με κρέας, ψάρι ή ζυμαρικά.
Ξηροί καρποί
(5 Ιδανικές τροφές για νεανικό δέρμα)
Από τους ξηρούς καρπούς ιδιαίτερη θέση για την επιδιόρθωση του ιστού του δέρματος και την διατήρηση της υγρασίας είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα πεκάν, καρποί πλούσιοι σε βιταμίνη Ε.
Συγκεκριμένα, τα καρύδια δρουν ως αντιφλεγμονώδη και είναι πηγή πλούσια ω-3 λιπαρών οξέων που βοηθούν στην αποφυγή επιβλαβών ελεύθερων ριζών επομένως παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση μιας σταθερής και ελαστικής επιδερμίδας.
*Δοκιμάστε τους σαν ψιλοκομμένο μείγμα πάνω από τις σαλάτες σας, πασπαλίστε τους σε βρώμη ή γιαούρτι ή απολαύστε τους σαν ένα ενδιάμεσο και χορτάτο σνακ.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο περιλαμβάνει μια ποικιλία από βασικά θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν την φλεγμονή προάγοντας ένα λείο και ελαστικό δέρμα. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά είναι οι βιταμίνες Κ, Ε, Α, Β, C, κάλιο και τα λιπαρά οξέα. Η υψηλή περιεκτικότητα όλων αυτών βοηθάει στην καταπολέμηση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του δέρματος.
*Δοκιμάστε το στη σαλάτα σας, σε smoothie, σαν σνακ με λίγο μέλι και τριμμένους ξηρούς καρπούς καθώς και σαν ενυδατική μάσκα προσώπου.
Γλυκοπατάτα
(5 Ιδανικές τροφές για νεανικό δέρμα)
Η γλυκοπατάτα έχει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα που προέρχεται από το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο το οποίο όταν εισέρχεται στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία νέων και υγιών κυττάρων του δέρματος. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Ε και C συνδυασμός βιταμινών που προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
*Δοκιμάστε να τις φτιάξετε σαν πατάτες ‘τηγανιτές’ στον φούρνο κόβοντας τες σε λωρίδες, απλώστε τις στην επιφάνεια ενός ελαφρά λαδωμένου ταψιού προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι ή κάποιο άλλο καρύκευμα όπως σκόνη τσίλι, σκόνη κάρυ ή κανέλας, ψεκάστε τις με λίγο λάδι από πάνω και τις ψήνετε στον φούρνο έως ότου γίνουν τραγανές.
Παπάγια
Η παπάγια ως superfood είναι πλούσια σε μικροθεπτικά συστατικά όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ ταυτόχρονα περιέχει και μεγάλη ποσότητα β-καροτένιου(30% των καθημερινών αναγκών) και βιταμίνη C (80% των καθημερινών αναγκών). Είναι ένας καρπός με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμά αποτελεσματικά την γήρανση των κυττάρων και αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος.
Επιπροσθέτως, η παπάγια περιέχει παπαΐνη, ουσία που προάγει την πέψη των πρωτεϊνών και συμμετέχει στην καταπολέμηση των νεκρών κυττάρων του δέρματος λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης της.
*Δοκιμάστε την σε φρέσκο χυμό επιλέγοντας και άλλα αγαπημένα σας φρούτα καθώς και σε σαλάτα συνδυάζοντας την με πράσινα λαχανικά , σολομό και σπόρους κίτρινης κολοκύθας.
#5 Ιδανικές τροφές για νεανικό δέρμα
Βιβλιογραφία:
Cosgrove MC, et al. (2007). Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women.
doi.org/10.1093/ajcn/86.4.1225
Fiedor J, et al. (2014). Potential role of carotenoids as antioxidants in human health and disease.
doi.org/10.3390/nu6020466
Fujita Y, et al. (2017). Fermented papaya preparation restores age-related reductions in peripheral blood mononuclear cell cytolytic activity in tube-fed patients.
doi.org/10.1371/journal.pone.0169240
Pandey S, et al. (2015). Anti-inflammatory and immunomodulatory properties of carica papaya.
doi.org/10.3109/1547691X.2016.1149528
Ros E. (2010). Health benefits of nut consumption. doi.org/10.3390/nu2070652
Rávila Graziany Machado de Souza.Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review. Nutrients. 2017 Dec[https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748761/]
Mark L. Dreher and Adrienne J. Davenport.Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013 May [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/]
Maeve C Cosgrove, Oscar H Franco, Stewart P Granger, .Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women. 01 October 2007