Zάχαρη καρύδας: μια υγιεινή, εναλλακτική ζάχαρη ή ένα μεγάλο ψέμα;
Οι βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης γίνονται όλο και πιο εμφανείς στη ζωή μας, με αποτέλεσμα, οι άνθρωποι να στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις.
Ένα γλυκαντικό που έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια είναι η ζάχαρη καρύδας. Αυτό το σάκχαρο προέρχεται από ένα είδος φοίνικα και προτείνεται ως πιο θρεπτικό και με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κοινή ζάχαρη.
Αυτό το άρθρο χωρίζει τα γεγονότα από τη μυθοπλασία και ξεκαθαρίζει το εάν η ζάχαρη καρύδας είναι πραγματικά μια υγιεινή εναλλακτική λύση ζάχαρης ή όχι.
Οι εταιρείες έχουν προωθήσει τη ζάχαρη καρύδας και την έχουν ανεβάσει σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια διαφημίζοντάς την ως μια χαμηλότερη γλυκαιμική εναλλακτική λύση από την κοινή ζάχαρη. Αυτή η προσέγγιση του μάρκετινγκ είναι ακριβώς η ίδια τεχνική που χρησιμοποίησαν όσοι εμπορεύονται τη φρουκτόζη. Είναι αλήθεια ότι η φρουκτόζη δεν αυξάνει την ινσουλίνη τόσο γρήγορα όσο η ζάχαρη, αλλά αυτό σίγουρα δεν την καθιστά υγιή. Είναι τοξική για το συκώτι και μπερδεύει τις ορμόνες. Το ίδιο ισχύει για τη ζάχαρη καρύδας.
Πως παρασκευάζεται η ζάχαρη καρύδας:
Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από το ζαχαρώδες υγρό που κυκλοφορεί στο φυτό της καρύδας και παρασκευάζεται μέσα από μια φυσική διαδικασία δύο σταδίων:
- Πραγματοποιείται μια τομή στο λουλούδι του φοινικόδεντρου καρύδας και στη συνέχεια το υγρό συγκεντρώνεται μέσα σε ειδικά δοχεία.
- Το υγρό αυτό θερμαίνεται μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό που περιέχει.
Το τελικό προϊόν είναι καφέ και κοκκοποιημένο. Το χρώμα του είναι παρόμοιο με αυτό της ακατέργαστης ζάχαρης, αλλά το μέγεθος των κόκκων είναι συνήθως μικρότερο.
Είναι πιο θρεπτική από τη συμβατική ζάχαρη;
Η ζάχαρη δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας και συνεπώς μας παρέχει «κενές» θερμίδες.
Ωστόσο, η ζάχαρη καρύδας διατηρεί λίγα από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο φυτό από το οποίο προέρχεται.
Τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το κάλιο, μαζί με λίγα λιπαρά οξέα όπως οι πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά. Αυτά ναι μεν υπάρχουν ως θρεπτικά συστατικά αλλά όχι σε επαρκείς ποσότητες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώσετε έναν τόνο ζάχαρη καρύδας για να τα πάρετε. Είναι δηλαδή μάταιο να τρώτε ζάχαρη καρύδας για να πάρετε τα ανωτέρω θρεπτικά συστατικά. Αντ΄ αυτού φάτε πραγματικά τρόφιμα!!!
Επιπλέον η ζάχαρη καρύδας περιέχει έναν φυσικό πολυσακχαρίτη που ονομάζεται ινουλίνη, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση γλυκόζης και να εξηγήσει γιατί η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη συμβατική ζάχαρη.
Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι η ζάχαρη καρύδας είναι μια γλυκαντική ουσία υψηλής θερμιδικής αξίας (ίδιας με την κανονική ζάχαρη) κάτι που δεν καθιστά την κατανάλωσή της υγιεινή ή διαιτητική.
Η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη?
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας δείκτης που μετρά το πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Για παράδειγμα η γλυκόζη διαθέτει γλυκαιμικό δείκτη με τιμή 100. Τα τρόφιμα με γλυκαιμικό δείκτη 50 θα χρειαστούν τον διπλάσιο χρόνο για να ανεβάσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας σε σχέση με την γλυκόζη.
Το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων μέτρησε τον γλυκαιμικό δείκτη της ζάχαρης καρύδας και τον συνέκρινε με εκείνον της γλυκόζης.
Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, η ζάχαρη καρύδας παρουσιάζει γλυκαιμικό δείκτη με τιμή μόλις 35, κάτι το οποίο την κατατάσσει πολύ χαμηλότερα από τη συμβατική ζάχαρη που βρίσκεται κάπου κοντά στο 60. Ωστόσο αυτή η έρευνα δεν είναι επαρκής διότι το δείγμα των ατόμων που εξετάστηκαν ήταν μόλις 10 και θα χρειαστεί σίγουρα περαιτέρω έρευνα για να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα επί του θέματος.
Επιπλέον ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί επίσης να παρουσιάζει απόκλιση μεταξύ διαφορετικών παρτίδων τροφής που καταναλώνονται, κάτι το οποίο σημαίνει πως η ζάχαρη καρύδας από έναν διαφορετικό παραγωγό θα μπορούσε να δώσει πιθανότατα ελαφρώς διαφορετικές μετρήσεις.
Αν και η περιεκτικότητα της ζάχαρης καρύδας σε ινουλίνη πιθανώς επιβραδύνει κάπως την απορρόφησή της από τον οργανισμό, δικαιολογώντας έτσι τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δεν είναι ακόμα σαφές ότι τα συμπεράσματα των ερευνών που έχουν ήδη γίνει είναι ασφαλή και άρα υπάρχει πραγματικό όφελος για την υγεία από την κατανάλωσή της!
Η ζάχαρη καρύδας είναι υψηλή σε φρουκτόζη?
Έχει επικρατήσει ότι η κοινή ζάχαρη είναι ανθυγιεινή επειδή προκαλεί σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, μη παρέχοντας σχεδόν καθόλου βιταμίνες ή μέταλλα. Αυτό όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Ο βασικός λόγος που η ζάχαρη είναι τόσο ανθυγιεινή είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη.
Αν και δεν είναι όλοι οι επιστήμονες πεπεισμένοι ότι η φρουκτόζη αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τους υγιείς ανθρώπους, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η υπερβολική φρουκτόζη μπορεί να προάγει το μεταβολικό σύνδρομο σε παχύσαρκα άτομα.
Η κοινή ζάχαρη αποτελείται από 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη.
Παρά τις συχνές αναφορές που συναντάμε στο διαδίκτυο ότι η ζάχαρη καρύδας δεν περιέχει φρουκτόζη, η πραγματικότητα είναι πως φτιαγμένη από 70-80% σακχαρόζη, η οποία με τη σειρά της αποτελείται από 50% φρουκτόζη.
Ως εκ τούτου καταλαβαίνουμε πως η ζάχαρη καρύδας περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα φρουκτόζης με την κανονική ζάχαρη, το γραμμάριο προς γραμμάριο.
Όταν λοιπόν καταναλώνουμε τα πρόσθετα σάκχαρα σε υπερβολική ποσότητα μπορούν να μας προκαλέσουν προβλήματα όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Αν και η ζάχαρη καρύδας έχει ελαφρώς καλύτερη θρεπτική αξία από την συμβατική ζάχαρη, οι επιπτώσεις της στην υγεία μας από την κατανάλωσή της είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να την καταναλώνουμε με μέτρο, ακριβώς όπως και την κοινή ζάχαρη.
Τελικά θα πρέπει να προτιμάμε τη ζάχαρη καρύδας?
Το συμπέρασμα είναι πως η ζάχαρη καρύδας δεν είναι θαυματουργό τρόφιμο.
Μοιάζει πολύ με την κοινή ζάχαρη, αν και δεν είναι τόσο επεξεργασμένη και περιέχει μικρές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη καρύδας, χρησιμοποιήστε τη με φειδώ όπως και όλα τα γλυκαντικά!
ΠΗΓΕΣ: