Τα 4 διατροφικά οφέλη της πορτοκαλάδας
Ο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού είναι ο πιο διαδεδομένος χυμός σε όλο τον κόσμο! Έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με αυτό τον χυμό σαν την πιο εύκολη λύση αντί για οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Όλοι έχουμε να θυμόμαστε μια μάνα ή μια γιαγιά να μας «κυνηγάει» με ένα ποτήρι πορτοκαλάδα να την πιούμε γρήγορα όπως φρόντιζε να λέει για να μην χάσει τις βιταμίνες της.
Παρακάτω θα δούμε 4 οφέλη για τον οργανισμό μας που έχει ο χυμός του πορτοκαλιού.
- Είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά.
Ένα ποτήρι πορτοκαλάδας 240 ml παρέχει περίπου τα εξής θρεπτικά συστατικά:
- Θερμίδες: 110
- Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
- Οι υδατάνθρακες: 26 γραμμάρια
- Βιταμίνη C: 67% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
- Κάλιο: 10% της ΕΑΚ
- Μαγνήσιο: 6% της ΕΑΚ
Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια συμπυκνωμένη πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που διπλασιάζεται ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και παίζει κεντρικό ρόλο σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η βιταμίνη C συμβάλλει στην προώθηση της οστικής ανάπτυξης, της επούλωσης των πληγών και της υγείας των ούλων. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι επίσης πλούσιος σε φολικό οξύ, ο οποίος απαιτείται για τη σύνθεση DNA και υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμβρύου για τις γυναίκες που κυοφορούν. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε πως είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, αποτρέπει την οστική απώλεια και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
- Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά.
Τα αντιοξειδωτικά στον χυμό πορτοκαλιού προάγουν την υγεία εμποδίζοντας την οξειδωτική βλάβη – μια ανισορροπία μεταξύ των αντιοξειδωτικών και των ασταθών μορίων που είναι γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Μπορούν ακόμη να βοηθήσουν στην προστασία από χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή και το ασκορβικό οξύ. Μία μελέτη διάρκειας 8 εβδομάδων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού ποσότητας περίπου 750 ml σε καθημερινή βάση αυξάνει σημαντικά την αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού.
Μια άλλη μελέτη είχε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι η κατανάλωση 200ων ml χυμού πορτοκαλιού ημερησίως για 90 ημέρες αύξησε την ολική αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού σε 24 ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.
Τέλος, σε μια μελέτη σε περισσότερους από 4.000 ενήλικες που έγινε στην Αμερική, ο χυμός πορτοκαλιού θεωρήθηκε ως μια από τις κορυφαίες πηγές αντιοξειδωτικών στην αμερικανική διατροφή μαζί με το τσάι, τα μούρα, το κρασί και τα λαχανικά.
- Μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά.
Οι πέτρες στα νεφρά είναι στερεές μάζες που συσσωρεύονται στα νεφρά από τα άλατα των ούρων, προκαλώντας συχνά συμπτώματα όπως έντονο πόνο, ναυτία ή αίμα στα ούρα. Δεδομένου ότι ο χυμός πορτοκαλιού είναι όξινος, μπορεί να αυξήσει το pH των ούρων. Μελέτες δείχνουν ότι η ύπαρξη υψηλότερου, πιο όξινου pH στα ούρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πετρωμάτων των νεφρών. Μία μικρή μελέτη παρατήρησε ότι ο χυμός πορτοκαλιού ήταν πιο αποτελεσματικός από τη λεμονάδα στη μείωση των διαφόρων παραγόντων κινδύνου από πέτρες στα νεφρά.
Μια άλλη μελέτη σε 194.095 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν χυμό πορτοκαλιού τουλάχιστον μία φορά την ημέρα είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά από εκείνους που έπιναν λιγότερο από μία μερίδα πορτοκαλάδας την εβδομάδα.
- Μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή υγεία.
Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, που αντιπροσωπεύει πάνω από 17 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να μειώσει αρκετούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις – όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερόλη – και να βοηθήσει στην καρδιά σας να είναι υγιής και ισχυρή. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 129 άτομα διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μείωσε τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της «κακής» LDL χοληστερόλης.
Επιπλέον, μια ανασκόπηση 19 μελετών σημείωσε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού ήταν αποτελεσματική στη μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης στους ενήλικες. Τέλος ο χυμός του πορτοκαλιού έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης HDL σε άτομα με αυξημένα επίπεδα – τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την καρδιακή υγεία.
Πηγές:
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/
https://www.mdpi.com/2072-6643/9/11/1211
Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview
Folic Acid Supplementation and Pregnancy: More Than Just Neural Tube Defect Prevention
https://academic.oup.com/advances/article/4/3/368S/4591617
Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2533031/
https://foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/794
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2013.0034
https://www.mdpi.com/2072-6643/8/1/15
https://www.zora.uzh.ch/id/eprint/45805/
https://cjasn.asnjournals.org/content/1/6/1269.long
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731916/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5408160/
https://academic.oup.com/ajcn/article/72/5/1095/4729784