Μητέρες: 5 υγιεινές συνήθειες στη ζωή σας που μπορούν να αποτρέψουν τα παιδιά σας να γίνουν παχύσαρκα
Μπορεί να είναι σοκαριστικό, αλλά μια νέα μελέτη στο British Medical Journal δείχνει πως οι μαμάδες που έχουν υιοθετήσει 5 υγιεινές συνήθειες στον τρόπο ζωής τους είναι λιγότερο πιθανό να μεγαλώσουν παχύσαρκα παιδιά.
Συγκεκριμένα:
1. Υγιεινή διατροφή: Οι μητέρες που σύμφωνα με τον δείκτη εναλλακτικής υγιεινής διατροφής του 2010, είχαν εντάξει στη διατροφή τους την υψηλή πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ακόρεστων «καλών» λιπαρών, καθώς επίσης είχαν περιορίσει την πρόσληψη του κόκκινου κρέατος, των ζαχαρούχων ποτών και των αλμυρών τροφίμων, αξιολογήθηκαν ως αυτές που είχαν περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσουν παιδιά τα οποία δεν θα γίνουν παχύσαρκα.
2. Τακτική άσκηση: Από τη μελέτη προκύπτει ότι αυτές που είχαν στην εβδομαδιαία τους ρουτίνα τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής άσκησης μέτριας έντασης, που είναι ο σχεδόν καθολικός στόχος φυσικής δραστηριότητας που πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι, επίσης μεγάλωσαν παιδιά που στην πλειοψηφία τους δεν ήταν παχύσαρκα.
3. Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους: Το υγιές σωματικό βάρος προκύπτει από τον Δείκτη Μάζας Σώματος που στους ενήλικες ορίζεται ως κάτω από 25. Μιλάμε λοιπόν για τις γυναίκες που κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν διατηρήσει το βάρος τους σε σωστά επίπεδα.
4. Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο: Η έρευνα όρισε την σωστή κατανάλωση αλκοόλ για τις μητέρες που ημερησίως κατανάλωναν κατά μέσο όρο κάτω από 15 γραμμάρια αλκοόλ ή και καθόλου.
5. Όχι κάπνισμα: Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να πει κανείς για το κάπνισμα και τις βλαβερές του συνέπειες. Είναι δεδομένο ότι προέκυψε από τα στοιχεία πως οι μητέρες που δεν κάπνιζαν μεγάλωσαν υγιή παιδιά που στην πλειοψηφία τους δεν έγιναν παχύσαρκα.
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που προέρχονται από σχεδόν 25.000 παιδιά που γεννήθηκαν από σχεδόν 17.000 μητέρες και μας έδωσαν πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους σε δύο μεγάλες μακροχρόνιες μελέτες. Επίσης η μελέτη είναι παρατηρητική, που σημαίνει ότι παρατηρεί μια σχέση μεταξύ του τρόπου ζωής μιας μητέρας και της πιθανότητας να γίνει παχύσαρκο το παιδί της αντί να αποδεικνύει ότι η πρώτη προκαλεί άμεσα την τελευταία. Στηρίχθηκε επίσης σε στοιχεία που έχουν αναφερθεί από τις ίδιες της μητέρες για τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειές τους.
Ένας γενικός υγιεινός τρόπος ζωής των μαμάδων συνδέεται με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας στους απογόνους τους. Τα παιδιά των μαμάδων με υγιή ΔΜΣ είχαν 56% χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ τα παιδιά των μη καπνιστών είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο. Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στην Αυστραλία και σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει πάρει πλέον τη μορφή πανδημίας. Πλέον από τις έρευνες αποδεικνύεται ότι μπορεί να φταίει ο τρόπος ζωής και οι παράγοντες διατροφής των ανθρώπων, και όχι τόσο η γενετική.
Και τι γίνεται τους πατεράδες? Κατά πόσο επηρεάζουν αυτοί το βάρος των παιδιών τους?
Ο ρόλος τους δεν εξετάστηκε ειδικά στη μελέτη αυτή, οι συγγραφείς της οποίας ανέφεραν ότι οι μητέρες είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις επιλογές και τον τρόπο ζωής των παιδιών. Ωστόσο, οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τους ρόλους των μπαμπάδων στην παιδική παχυσαρκία στο μέλλον.
Πηγές:
Materials provided by Harvard T.H. Chan School of Public Health. Note: Content may be edited for style and length.
-
Klodian Dhana, Jess Haines, Gang Liu, Cuilin Zhang, Xiaobin Wang, Alison E Field, Jorge E Chavarro, Qi Sun. Association between maternal adherence to healthy lifestyle practices and risk of obesity in offspring: results from two prospective cohort studies of mother-child pairs in the United States. BMJ, 2018; k2486 DOI: 10.1136/bmj.k2486
https://www.bmj.com/content/362/bmj.k2486
https://academic.oup.com/jn/article/142/6/1009/4688968