Εξαφανίστε την κυτταρίτιδα με απλά βήματα!
Η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τις περισσότερες γυναίκες και δημιουργείται από το συνδυασμό διαφόρων αιτιών όπως το στρες, η δυσκοιλιότητα, οι ορμονικές διακυμάνσεις,η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η κληρονομικότητα.
Όπως έχει παρατηρηθεί, η εμφάνιση της κυτταρίτιδας δεν συγχέεται με την αυξημένη εναπόθεση βάρους και την παχυσαρκία. Συχνά συναντάμε πολύ αδύνατες γυναίκες με έντονη κυτταρίτιδα σε διάφορα σημεία ενώ βλέπουμε γυναίκες με περισσότερα κιλά και λιγότερο εμφανή την γνωστή «όψη φλοιού πορτοκαλιού». Αυτό αποτελεί μια ένδειξη της συσχέτισης της κυτταρίτιδας περισσότερο με τις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και την επιλογή κακής ποιότητας τροφίμων και λιγότερο με τον παράγοντα βάρος.
Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας επίσης, μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και στην διαμόρφωση του δέρματος. Κάποια γυναίκα μπορεί να έχει γενετική προδιάθεση να παρουσιάσει κυτταρίτιδα ευκολότερα από κάποια άλλη λόγω μειωμένης ελαστικότητας του συνδετικού ιστού ή μπορεί να διαθέτει λεπτότερο στρώμα επιδερμίδας και η κυτταρίτιδα ή οι φλέβες που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα να γίνονται πιο αισθητές.
Τι είναι η κυτταρίτιδα και πως δημιουργείται;
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για φλεγμονή αλλά για εναπόθεση και συσσώρευση «διογκωμένων» λιποκυττάρων σε διάφορα σημεία του σώματος. Ωστόσο,η κυτταρίτιδα δεν προκαλείται μόνο από τη συσσώρευση λίπους. Όπως προαναφέρθηκε, ακόμη και γυναίκες οι οποίες είναι αρκετά αδύνατες συχνά εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Στην πραγματικότητα η κυτταρίτιδα οφείλεται στην επίδραση μεταξύ του λίπους και των μυών του συνδετικού ιστού στην περιοχή όπου εμφανίζεται.
Με τον όρο κυτταρίτιδα αναφερόμαστε στην εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και έχει την χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πορτοκαλιού».
Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, το εσωτερικό των μπράτσων, το στομάχι, η κοιλιά και οι γάμπες, όπου η εναπόθεση λίπους είναι μεγαλύτερη.
Η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος και η διόγκωση των λιποκυττάρων στην περιοχή που εμφανίζει την κυτταρίτιδα έχουν ως αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών και τοξινών. Επίσης, η αφύσικη συσσώρευση λίπους που αυξάνουν σε όγκο και «πιέζουν» τα αγγεία εμποδίζουν την ανταλλαγή ουσιών και τα λιποκύτταρα αυτά δεν τρέφονται ούτε ενυδατώνονται σωστά. Ο οργανισμός στην προσπάθειά του να καλύψει τις ανάγκες των λιποκυττάρων αυτών για τροφή στέλνει την περίσσεια λίπους από τον μεταβολισμό των τροφίμων στα «διογκωμένα» λιποκύτταρα της περιοχής για να τραφούν επιδεινώνοντας το πρόβλημα.
Γιατί εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες;
Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας εξαρτάται από το φύλο και ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες. Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν στο σώμα τους μεγαλύτερο ποσοστό λίπους από τους άντρες. Επίσης, υπάρχει διαφορά στην διάταξη συγκεκριμένων ιστών των αντρών και γυναικών. Κάτω από το δέρμα υπάρχει ένα στρώμα ιστού το οποίο χρησιμοποιείται για την προσάρτηση του δέρματος στον μυ. Στους άνδρες ο ιστός αυτός έχει διαγώνια ή σταυρωτή διάταξη η οποία είναι λεία και συνεχής. Δυστυχώς στις γυναίκες, αυτός ο συνδετικός ιστός λειτουργεί κάθετα και καθώς συνδέεται με το δέρμα δημιουργεί θαλάμους οι οποίοι παγιδεύουν και πιέζουν το λίπος με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι γνωστές «τρυπούλες» σε διάφορα σημεία του σώματος κυρίως στην περιοχή των γλουτών και των μηρών.
Η ανάπτυξη της κυτταρίτιδας οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με αυξομειώσεις των οιστρογόνων και της κατακράτησης υγρών. Κατά την εγκυμοσύνη, λίγες μέρες πριν από την καθορισμένη έμμηνο ρήση σας, στην εμμηνόπαυση γίνεται ανακατανομή του λίπους του σώματος και τα σημάδια της κυτταρίτιδας πιο εμφανή. Επίσης, με την αύξηση της ηλικίας η ελαστικότητα του συνδετικού ιστού χάνεται και το πρόβλημα της κυτταρίτιδας αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα.
Ποιες τροφές την επιδεινώνουν;
Όπως φαίνεται η σύσταση σώματος, δηλαδή το ποσοστό λίπους σε σχέση μ’ αυτό του μυϊκού ιστού, μιας γυναίκας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Όταν τα λιποκύτταρα μειώνονται σε όγκο (κυρίως στην περιοχή όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο) παύουν να ασκούν τόση πίεση στις συνδετικές ίνες και η όψη της επιδερμίδας μπορεί να βελτιωθεί. Δεδομένου ότι η κυτταρίτιδα είναι συσσώρευση λιποκυττάρων, η αποφυγή τροφών που προάγουν την εναπόθεση λίπους και την κατακράτηση υγρών είναι απαραίτητη.
Περιορίστε:
την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένου λίπους
Το κόκκινο κρέας,και τα παράγωγά του όπως τα αλλαντικά και τα παστά κρέατα είναι πλούσια σε λίπος και νάτριο. Επίσης, τα τηγανητά τρόφιμα, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα τυριά με υψηλά λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και συμβάλλουν στην εναπόθεση λίπους και στην αύξηση του βάρους. Εκτός των άλλων η συχνή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών περισσότερο από μια μερίδα εβδομαδιαίως ενοχοποιείται για την αύξηση της χοληστερίνης, της παχυσαρκίας και άλλων επιβαρυντικών παθολογικών καταστάσεων. Αποφύγετε τα παραπάνω τρόφιμα και περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος. Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά 2-3 μερίδες ημερησίως και προτιμήστε το ασπράδι του αυγού (χωρίς τον κρόκο του).
τα γλυκά και τα ζαχαρώδη τρόφιμα
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης ανεβάζουν απότομα την ινσουλίνη η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τη δημιουργία λιπώδους ιστού. Επίσης, η ζάχαρη συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών και την εναπόθεση λίπους στα ήδη υπάρχοντα λιποκύτταρα που πιέζουν και ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα κυτταρίτιδα. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται όλα τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη όπως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι αμυλούχες τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη καθώς και αυτά αυξάνουν απότομα την ινσουλίνη μετά από την κατανάλωσή τους. Τα γλυκά όπως πάστες, σοκολάτες, τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, το κέικ εκτός από ζάχαρη περιέχουν και κορεσμένο λίπος το οποίο εναποτίθεται στα λιποκύτταρα προκαλώντας την διόγκωσή τους με αποτέλεσμα την επιδείνωση της \”καπιτονέ\” όψης στους μηρούς και τους γλουτούς που είναι πιο επιρρεπείς στην εναπόθεση λίπους. Επιλέξτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως το αναποφλοίωτο ρύζι, το πολύσπορο ψωμί, τα προιόντα ολικής άλεσης και τα ωμά λαχανικά.
το αλάτι και τα αλατισμένα τρόφιμα
Τα αλάτι καθώς επίσης και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι μπορούν να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών, η οποία επιδεινώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Αποφύγετε τα πατατάκια, στα κρακεράκια, στις ελιές, τα παστά, τις κονσέρβες, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς και τα πολύ αλμυρά τυριά. Επενδύστε για αρχή, σε μια άναλο δίαιτα και ενισχύστε την γεύση του φαγητού σας με βότανα και καρυκεύματα.
το αλκοόλ
Το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για τις βλάβες που προκαλούνται στα μυϊκά και δερματικά κύτταρα. Επίσης, μειώνει τη θετική επίδραση της βιταμίνης C, του ασβεστίου και του ψευδαργύρου στον οργανισμό, περιορίζοντας τη διάσπαση των λιποκυττάρων. προκαλεί αφυδάτωση του οργανισμού και κατά συνέπεια κατακράτηση υγρών. Με τη συνεχή και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το συκώτι που είναι πολύ απαραίτητο για να απαλλαγούμε από επικίνδυνα απόβλητα, αρχίζει να μην λειτουργεί σωστά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα και το σωματικό λίπος.
Πως αντιμετωπίζεται;
Με φρούτα και λαχανικά,πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ιδανικός συνδυασμός υδατανθράκων, βιταμινών και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών. Προτιμήστε φρούτα με έντονα χρώματα σε αποχρώσεις του κόκκινου όπως τα μούρα, τα σμέουρα τα βατόμουρα οι φράουλες, το καρπούζι και το μάνγκο. Τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τον οργανισμό μας. Ο ανανάς, το πεπόνι και το ακτινίδιο εκτός από βιταμίνη C έχουν και μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που συμβάλλει στην άμεση ενυδάτωση του σώματος. Η παπάγια επίσης εμποδίζει την καταστροφή των υποδόριων ιστών που πλήττονται από τα «διογκωμένα» λιποκύτταρα της περιοχής με την κυτταρίτιδα. Συστήνεται η κατανάλωσή τους το πρωί μισή ώρα πριν από το πρωινό γεύμα και σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς μαζί ως σνακ ή απογευματινό. Αντίστοιχα με τα φρούτα και τα λαχανικά σε αποχρώσεις του κόκκινου περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες. Τέτοια λαχανικά είναι οι χρωματιστές πιπεριές, το κόκκινο λάχανο και οι ντομάτες. Το αγγούρι είναι πλούσιο σε νερό συμβάλλοντας και αυτό με την σειρά του στην ενυδάτωση της περιοχής. Σε όλα τα γεύματά σας μην παραλείπετε τη σαλάτα. Οι φυτικές ίνες από τα πράσινα λαχανικά βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου στην καλή ενυδάτωση όλων των συστημάτων του οργανισμού μας και στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.
Με νερό και χυμούς φρούτων για άμεση ενυδάτωση
Πιείτε άφθονα υγρά. Το νερό και τα υγρά, ιδιαίτερα οι χυμοί φρούτων που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και την άμεση ενυδάτωση του δέρματος. Το πράσινο τσάι που προέρχεται από βότανα και παρασκευάζεται εύκολα στο σπίτι όχι αυτό του εμπορίου περιέχει κατεχίνες, είναι διουρητικό και προάγει την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Αντίθετα, το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν αφυδάτωση και δυσχεραίνουν την αποβολή των τοξικών ουσιών.
Με άπαχο κρέας όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, πλούσια σε κολλαγόνο
Η βιταμίνη C είναι σημαντική στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας όχι μόνο για την αντιοξειδωτική της δράση αλλά και για έναν άλλο λόγο. Τονώνει τα επίπεδα του κολλαγόνου στην επιδερμίδα, το οποίο προωθεί την ελαστικότητα και την διατήρηση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας. Το κολλαγόνο είναι συστατικό του συνδετικού ιστού. Όπως είδαμε, ο συνδετικός ιστός παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.Τροφές όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι πλούσια σε κολλαγόνο.
Μην παραλείπετε την άσκηση. Η τακτική άσκηση συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από τις ευαίσθητες περιοχές που εναποτίθεται το λίπος βελτιώνοντας την όψη του δέρματος.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
Πρωινό:
• 1 φλιτζάνι χυμός από κόκκινα φρούτα (φράουλες,μούρα, ρόδι, καρπούζι, κ.α.)
• 1 φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι με 2 κ.σ. μούσλι και ένα αποξηραμένο δαμάσκηνο
Πρόγευμα:
• 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι (χωρίς ζάχαρη), 1 χούφτα ανάλατα αμύγδαλα και 1 ροδέλα ανανά, μάνγκο ή παπάγια (όχι κονσέρβα, όχι αποξηραμένα με προσθήκη ζάχαρης)
Μεσημεριανό:
• 1 σαλάτα ρόκα, με 2 φέτες γαλοπούλα βραστή ή 60γρ φιλέτο κοτόπουλο, 2 κ.σ τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά, 2-3 λιαστές ντομάτες, 2 κ.γ ηλιόσπορους, 1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο, 1κ.σ. ρόδι και 1 φέτα ψωμί πολύσπορο ή 2 παξιμάδια ανάλατα.
Απογευματινό:
• 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
• 2 ανάλατα παξιμάδια με 1 κ.σ. τυρί gottage με χαμηλά λιπαρά
• 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι-γκρέιπφρουτ.
Βραδινό:
• 1 ομελέτα (με 2 αυγά ολόκληρα και 1 ασπράδι), 2 κ.σ. τυρί τριμμένο, 1/2 φλιτζάνι πιπεριές πολύχρωμες, ½ φλιτζάνι μανιτάρια, τριμμένη ντομάτα και κρεμμύδι. 1 φέτα ψωμί πολύσπορο.
*Πίνετε 2 λίτρα νερό ημερησίως κατά προτίμηση ένα ποτήρι νερό πριν από τα γεύματά σας, περιορίστε το αλάτι και ωφεληθείτε από τις θεραπευτικές ιδιότητες των μπαχαρικών. Στο τσάι σας μπορείτε να προσθέσετε ginseng, λεμόνι και 1 κ.γ. μέλι για πιο γλυκιά γεύση.
Καλή επιτυχία!
Βιβλιογραφία
Emilia del Pino M et al. Effect of controlled volumetric tissue heating with radiofrequency on cellulite and the subcutaneous tissue of the buttocks and thighs. J Drugs Dermatol. 2006 Sep;5(8):714-22.
Khan MH, et al. Treatment of cellulite. Part I. Pathophysiology. Journal of the American Academy of Dermatology. 2010;62:361.
Löberbauer-Purer E et al. Can alternating lower body negative and positive pressure during exercise alter regional body fat distribution or skin appearance? Eur J Appl Physiol. 2012 May;112(5):1861-71.
The University of New Mexico: “Cellulite: A Review of its Anatomy, Physiology and Treatment.”
University of Maryland Medical Center:”Weight control and diet – Medications.”