Baba ganoush (Λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα)

Μελιτζάνα παρέχει στον οργανισμό μια καλή ποσότητα ινών, βιταμινών και μετάλλων ενώ ταυτόχρονα έχει λίγες θερμίδες.
Συγκεκριμένα:
Ένα φλιτζάνι ωμή μελιτζάνα περιέχει:
- 20 θερμίδες
- 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 4,82 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 0,15 γραμμάρια λίπους
- 2,5 γραμμάρια διαιτητικών ινών
- 1 γραμμάριο πρωτεΐνης
- 10% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης (ΗΣΔ) μαγγάνιο
- 5% φολικό οξύ
- 5% κάλιο
- 4% βιταμίνη Κ
- 3% βιταμίνη C
- 5% βιταμίνη Β6
- 1% σίδηρο
- 2% μαγνήσιο
Δείτε παρακάτω μια πολύ απλή συνταγή με βάση τη μελιτζάνα, που μπορείτε να απολαύσετε τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που διανύουμε και όχι μόνο!
BABA GANOUSH / ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ
Υλικά:
- 3 πολύ μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες (ή μελιτζάνες φλάσκες περίπου 1 κιλό)
- 60 γραμμάρια ταχίνι
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου
- 1 λεμόνι το χυμό του
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι ή κατά βούληση
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Σουμάκ για γαρνίρισμα
Μέθοδος:
Πλένουμε τις μελιτζάνες καλά, τις σκουπίζουμε (δεν κόβουμε το κοτσάνι τους) και τις βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα . Τις ψήνουμε στο φούρνο για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να τις δούμε να έχουν μαλακώσει πάρα πολύ αλλά και να έχουν «καεί» απ΄έξω!
Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τους αφαιρέσουμε τη φλούδα ή οποία αποκολλάται πάρα πολύ εύκολα πλέον.
Αφού τις ξεφλουδίσουμε, βάζουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας μέσα στο μούλτι ή σε ένα μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά (ταχίνι, αλάτι, σκόρδο, χυμό λεμονιού και τις 3 κουταλιές της σούπας λάδι).
Χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Η μελιτζανοσαλάτα είναι έτοιμη.
Τη σερβίρουμε σε μπολ ραντίζοντάς την με λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν θέλουμε και πασπαλίζοντάς τη με σουμακ. Προσφέρεται ιδανικά με κομμένες αραβικές πίτες ολικής τις οποίες προτιμότερο είναι να έχουμε ψήσει για λίγο στο γκριλ!!!
Καλή επιτυχία!!
Πηγή: Food for Thought