Ο Δεκέμβρης στο ποτήρι μας: μια πιο διατροφική ματιά
Τον Δεκέμβρη αλλάζει η καθημερινότητά μας και μαζί της αλλάζουν και τα ροφήματα που μπαίνουν στη μέρα. Περισσότεροι καφέδες έξω, ζεστή σοκολάτα τα απογεύματα, ένα ποτήρι κρασί το βράδυ, λικέρ στα γιορτινά τραπέζια. Είναι όλα κομμάτι της ατμόσφαιρας των Χριστουγέννων και κανείς δεν χρειάζεται να τα «κόψει». Αυτό που συχνά ξεχνάμε, όμως, είναι ότι τα ροφήματα αποτελούν μέρος της διατροφής μας, απλώς τα καταναλώνουμε πιο μηχανικά από το φαγητό.
Γιατί τα ροφήματα περνάνε απαρατήρητα
Σε αντίθεση με ένα γεύμα, τα ροφήματα δεν μας χορταίνουν ιδιαίτερα και δεν μας δίνουν την αίσθηση ότι «φάγαμε». Έτσι μπορεί μέσα στη μέρα να έχουμε πιει αρκετές θερμίδες χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει, ειδικά όταν αυτά τα ροφήματα συνοδεύονται από ζάχαρη, σιρόπια, κρέμες ή αλκοόλ. Δεν είναι θέμα λάθους ή υπερβολής, αλλά καθαρά συνήθειας. Τον χειμώνα και ειδικά στις γιορτές, τα ζεστά και γλυκά ροφήματα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τα κλασικά χριστουγεννιάτικα ροφήματα και η θέση τους
Ζεστή σοκολάτα, καφές με γάλα και γλυκά πρόσθετα, κρασί, λικέρ και γιορτινά ποτά έχουν απόλυτα τη θέση τους στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στην καθημερινότητα του Δεκεμβρίου. Το θέμα δεν είναι αν «επιτρέπονται», αλλά πόσο συχνά και με ποιον τρόπο τα καταναλώνουμε. Ένα ρόφημα που το απολαμβάνουμε συνειδητά, σαν επιλογή και όχι σαν αυτόματο συνοδευτικό, μας ικανοποιεί περισσότερο και τελικά δεν οδηγεί σε υπερβολή.
Πιο ελαφριές επιλογές με χριστουγεννιάτικη διάθεση
Για όσους θέλουν μέσα στη μέρα τους λίγη περισσότερη ισορροπία, υπάρχουν εναλλακτικές που κρατούν τη γεύση και τη ζεστασιά χωρίς να βαραίνουν. Μια ζεστή σοκολάτα φτιαγμένη με κακάο και νερό ή φυτικό ρόφημα, με ήπια γλυκύτητα, μπορεί να καλύψει την ανάγκη για κάτι γλυκό χωρίς την ένταση των έτοιμων ροφημάτων. Ένας καφές πιο απλός, χωρίς πολλά πρόσθετα, διατηρεί την απόλαυση χωρίς να γίνεται καθημερινή «θερμιδική συνήθεια».
Ιδιαίτερα όμορφη επιλογή για τις γιορτινές μέρες είναι και τα ζεστά ροφήματα μπαχαρικών. Κανέλα, γαρύφαλλο, πορτοκάλι ή τζίντζερ δίνουν άρωμα Χριστουγέννων και δημιουργούν αίσθηση χαλάρωσης, χωρίς να βασίζονται στη ζάχαρη.
Τι γίνεται με το αλκοόλ στις γιορτές
Το κρασί και τα ποτά είναι συνδεδεμένα με τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια και δεν χρειάζονται αποκλεισμούς. Παρ’ όλα αυτά, μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ένα ποτήρι κρασί απολαμβάνεται το ίδιο είτε είναι το πρώτο είτε το τρίτο, ενώ επιλογές όπως κρασί αραιωμένο με ανθρακούχο νερό ή ένα απλό ποτό με πάγο και εσπεριδοειδή κρατούν τον γιορτινό χαρακτήρα χωρίς υπερβολή. Μετά το τραπέζι, ένα ζεστό αφέψημα βοηθάει και στη χαλάρωση και στην πέψη.
Χριστούγεννα με απόλαυση και επίγνωση
Τα ροφήματα δεν χρειάζεται να γίνουν πηγή άγχους μέσα στις γιορτές. Αντίθετα, μπορούν να είναι μια ευκαιρία για απόλαυση με περισσότερη επίγνωση. Τα Χριστούγεννα χωράνε και ζεστή σοκολάτα και κρασί και γιορτινά ποτήρια, όταν υπάρχουν επιλογές και όχι αυτοματισμοί. Η ισορροπία δεν χαλάει από ένα ρόφημα, αλλά χτίζεται από τη συνολική εικόνα της ημέρας.







