Ταϊλανδέζικη σούπα γλυκοπατάτας – καρότου

Υλικά:
- 1 κουταλάκι λάδι
- 1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
- 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη φρέσκια πιπερόριζα (τζίντζερ)
- 2 κουταλιές της σούπας κάρυ
- 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
- 4 φλιτζάνια αποφλοιωμένες και σε κύβους γλυκοπατάτες
- 2 φλιτζάνια αποφλοιωμένα και κομμένα σε κύβους καρότα
- Αλάτι και φρέσκο μαύρο πιπέρι
- 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας
ΨΗΤΑ ΚΑΣΙΟΥΣ ΜΕ ΚΑΡΥ
- 1/3 φλιτζάνι ωμά, ανάλατα κάσιους
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κάρυ
- Αλάτι και φρέσκο μαύρο πιπέρι
Μέθοδος:
Φτιάχνουμε τα κάσιους κάσιους:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώστε ένα ταψί με λαδόχαρτο.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε μαζί το λάδι, το κάρυ, τα κάσιους, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε τα καλά με τα χέρια σας μέχρι τα κάσιους να καλυφθούν με το μίγμα κάρυ.
Απλώστε τα στη λαδόκολλα και ψήστε τα για 8-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Φτιάχνουμε τη σούπα:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 3-4 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ, την ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι και το κάρυ και αφήστε τα άλλα 1-2 λεπτά να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους.
Προσθέτετε κατόπιν τις γλυκοπατάτες και τα καρότα, καθώς επίσης αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε τα πάντα μαζί και στη συνέχεια ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών.
Φέρτε το μείγμα σε σημείο βρασμού και στη συνέχεια χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε τα υλικά να σιγοβράσουν για άλλα 20-25 λεπτά ή μέχρι να τα δείτε απόλυτα βρασμένα όταν τα τρυπάτε με ένα πιρούνι.
Όταν είναι έτοιμα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χρησιμοποιήστε ένα ραβδομπλέντερ για να πολτοποιήσετε τα λαχανικά και να κάνετε τη σούπα βελουτέ. Τέλος προσθέστε το γάλα καρύδας και δοκιμάστε αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.
Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σκορπώντας στην επιφάνεια μερικά από τα ψημένα κάσιους και προαιρετικά τριμμένη καρύδα, ψιλοκομμένο κόλιανδρο και μια – δυο φέτες λάιμ.