Πλιγούρι με τζίντζερ, πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ

Το πλιγούρι ως δημητριακό αποτελεί άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά απ’ ό,τι το ρύζι και οι πατάτες. Για το λόγο αυτό, προτείνεται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή αυξημένες τιμές σακχάρου. Επιπλέον, προσφέρει γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και αποτελεί μια καλή επιλογή γενικά για άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Ε η οποία συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Το πλιγούρι έχει τριπλάσια ποσότητα καλίου και τετραπλάσια φωσφόρου σε σχέση με το άσπρο ρύζι. Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος Επίσης, η αυξημένη πρόσληψη καλίου βοηθάει στην πρόληψη και τον έλεγχο της αυξημένης πίεσης αίματος, του εγκεφαλικού επεισοδίου και των καρδιακών νοσημάτων.
Τα 100γρ ωμό πλιγούρι δίνουν 322 θερμίδες ενώ ένα φλιτζάνι (175γρ) ωμό πλιγούρι δίνει περίπου 565 θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές αναφέρονται στο ωμό τρόφιμο. Ωστόσο, όταν βραστεί το πλιγούρι, το βάρος του σχεδόν τριπλασιάζεται. Άρα ένα φλιτζάνι βρασμένο πλιγούρι είναι περίπου 190 θερμίδες.
Πώς να το προσθέσω στη διατροφή μου: Το πλιγούρι είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να συνοδεύσει επάξια όλα τα γεύματα. Μπορείτε να το προσθέσετε στις σαλάτες σας ή ως συνοδευτικό του κρέατος ή των θαλασσινών.
Διαβάστε το παλιότερο άρθρο μας για να δείτε κι άλλα Ελληνικά τρόφιμα με μοναδική διατροφική αξία και ιδιαίτερη γεύση.
ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ
Υλικά:
- 4 πράσα ψιλοκομμένα
- 1 κομμάτι 1Χ1 εκατοστό, φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά
- 6 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 2 φλιτζάνια πλιγούρι
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1/2 φλιτζάνι χυμό γκρέιπφρουτ
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
Μέθοδος:
Σωτάρετε με το ελαιόλαδο, το πράσα, το τζίντζερ, το σκόρδο και τη πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν.
Πλένετε το πλιγούρι και το προσθέτετε στη κατσαρόλα μαζί με το αλάτι , το νερό και τους χυμούς (γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι).
Βράζετε για περίπου 10- 15 λεπτά και λίγο πριν απορροφήσει τελείως το νερό, κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνετε στη άκρη να απορροφήσει και τα υπόλοιπα υγρά.
Σερβίρετε στο πιάτο και πασπαλίζετε με σουμάκ, πάπρικα ή πιπέρι.
Μια ιδανική πρόταση σερβιρίσματος είναι να συνοδεύσετε το αρωματικό πλιγούρι που φτιάξατε με ψητό κοτόπουλο!
Για περισσότερες υγιεινές συνταγές επισκεφθείτε το blog :
http://pepiskitchen.blogspot.gr/