Πένες με σπαράγγια, αρακά και παρμεζάνα

Η άνοιξη μπήκε χθες με βάση το ημερολόγιο και είναι η κατάλληλη εποχή για να βάλουμε στη διατροφή μας τα λαχανικά που τώρα είναι στα καλύτερά τους. Για παράδειγμα τα άγρια σπαράγγια που είναι ένα λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας και η εποχή του είναι ακριβώς τώρα. Μισό φλιτζάνι περιέχει μόνο 20 θερμίδες, 2 γραμμ. φυτικών ινών, 2 γραμμ. πρωτεΐνης, βιταμίνες A, C, E, K και ποτάσιο. Τα σπαράγγια βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. Δείτε τη συνταγή που ακολουθεί.
ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ, ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ
Υλικά:
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες πολτοποιημένο σκόρδο με την πρέσα σκόρδου
- 1 ματσάκι σπαράγγια κομμένα σε κομμάτια περίπου 2.5 εκατοστών
- 500 γραμμάρια πένες ή κάποιο άλλο κοντό ζυμαρικό
- 720 ml νερό περίπου
- 1 φλιτζάνι αρακά κατεψυγμένο
- 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
- Ξύσμα από μισό λεμόνι
- ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 1 κουταλάκι γλυκού εστραγκόν ξερό
- Αλάτι – πιπέρι
Μέθοδος:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα.
Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, 3-4 λεπτά. Στο τέλος του σοταρίσματος προσθέστε και το σκόρδο και αφήστε το για ελάχιστα δευτερόλεπτα να σοταριστεί και αυτό. Προσοχή γιατί αν ψηθεί πολύ θα πικρίσει.
Κατόπιν προσθέστε τα σπαράγγια, τα ζυμαρικά (άβραστα όπως είναι από το κουτί), το νερό, το εστραγκόν και τον αρακά. Καλύψτε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράστε όλα τα υλικά μαζί σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας αραιά και που μέχρι να δείτε το ζυμαρικό ότι έχει γίνει al dente. Περίπου όσο λέει ο χρόνος πάνω στη συσκευασία του. Προσοχή στο νερό. Ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσέχουμε να μην έχουν απορροφήσει όλο το νερό τους, αλλά να έχει μείνει λίγο, να είναι δηλαδή ζουμερά, ώστε να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα. Προσθέστε τέλος το χυμό του λεμονιού, την παρμεζάνα και το ξύσμα και δοκιμάστε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή πιπέρι το φαγητό.
Σερβίρετε ζεστό!
Καλή επιτυχία!