Μάφινς σοκολάτας με πουρέ μήλου και πράσινο κολοκυθάκι

Στο προηγούμενο άρθρο μας μιλήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο στις συνταγές που αυτό απαιτείται. Ένας από τους ευκολότερους και πιο εύγευστους τρόπους είναι η αντικατάστασή του με πουρέ μήλου. Το Applesauce (πουρές μήλου) μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη στα ψημένα παρασκευάσματα. Ωστόσο, προσθέτει γλυκύτητα, οπότε μπορεί να θέλετε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης στη συνταγή που θα επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα σε κέικ ή muffins.
Σήμερα θα δείτε μια συνταγή για σοκολατένια μάφινς ιδανικά για παιδιά, στην οποία εφαρμόζεται η παραπάνω αντικατάσταση βουτύρου με πουρέ μήλου. Το δε πράσινο κολοκυθάκι δεν γίνεται αντιληπτό ούτε στη γεύση αλλά ούτε και στην όψη. Είναι απαραίτητο όμως, για να παραμείνουν τα μάφινς ζουμερά και υγρά αλλά και να έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από ένα οποιοδήποτε άλλο κλασικό κεκάκι.
ΜΑΦΙΝΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ
Υλικά για 12 μάφινς:
1) 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής κοσκινισμένο
2) ¼ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
3) ½ φλιτζάνι κακάο σκόνη κοσκινισμένο
4) 1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
5) 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
6) ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
7) 1/4 φλιτζάνι κουβερτούρα ψιλοκομμένη
8) 1 αυγό
9) 1 μεγάλο μήλο
10) 100 γραμμάρια γιαούρτι με λίγα λιπαρά (1/2 φλιτζάνι)
11) ¼ φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά
12) 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
13) 1 φλιτζάνι τριμμένο πράσινο κολοκυθάκι
Μέθοδος:
Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά μέσα σε ένα μπολ (αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, σόδα, κανέλα, αλάτι και ψιλοκομμένη κουβερτούρα). Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Φτιάχνουμε τον πουρέ μήλου. Ξεφλουδίζουμε το μήλο και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα πολύ μικρό κατσαρολάκι με ελάχιστο νερό. Τα βράζουμε μέχρι να δούμε ότι όταν το τσιμπάμε με το πιρούνι είναι πολύ μαλακό. Βγάζουμε τα κομμάτια του μήλου (χωρίς το νερό) και τα βάζουμε στο μούλτι. Τα πολτοποιούμε και έχουμε έτοιμο τον πουρέ.
Βάζουμε σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας. Το χτυπάμε ελαφρά με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα και ανακατεύουμε πάλι. Ρίχνουμε τον πουρέ μήλου και τα τριμμένα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε ξανά.
Τώρα προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τα κολοκυθάκια το περιεχόμενο του μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογεννοποιηθούν!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Παίρνουμε μια ειδική φόρμα για μάφινς και βάζουμε σε κάθε θήκη της από ένα χαρτάκι (12 στο σύνολο). Γεμίζουμε κάθε χαρτάκι κατά τα 2/3 με τη ζύμη των μάφινς.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα για 15-20 λεπτά.
Πηγή: Food for Thought