Γιατί τα νήπια δεν τρώνε λαχανικά?

Θέλετε να μάθετε γιατί τα νήπια απορρίπτουν τα λαχανικά; Η απάντηση είναι ότι οι περισσότεροι γονείς τα διδάσκουν ακούσια να το κάνουν. Κανείς δεν το κάνει εσκεμμένα και κανείς δεν θα ήθελε το παιδί του να μην τρώει τροφές που είναι πηγή βιταμινών.
Ωστόσο οι περισσότεροι γονείς δεν βοηθούν ενεργά τα παιδιά τους ώστε να μυηθούν στη γεύση των λαχανικών. Στην πραγματικότητα, διδάσκουν τα παιδιά τους το ακριβώς αντίθετο. Να προτιμούν άλλα είδη γεύσεων.
Οι συμβουλές που θα ακολουθήσουν ίσως να σας φανούν παράξενες ή αντιφατικές, ωστόσο διαβάστε τι ακριβώς πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε πρώτ΄ απ΄ όλα και κυρίως δείτε τι μπορείτε να κάνετε γι΄ αυτό!
Αρχικά μην ανησυχείτε τόσο πολύ για τα λαχανικά. Δώστε προσοχή σε όλα τα άλλα τρόφιμα που ταΐζετε τακτικά τα παιδιά σας, διότι εκεί βρίσκεται η απάντηση.
Αντί να προσπαθείτε να δώσετε θρεπτικά συστατικά στα παιδιά σας, σκεφτείτε να διαμορφώσετε τις γευστικές τους προσλαμβάνουσες, διευρύνοντάς τες.
Τα παιδιά προτιμούν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι και συνήθως δεν αρέσκονται στα φυσικά αρωματισμένα τρόφιμα, όπως είναι τα λαχανικά.
Δυστυχώς, τα περισσότερα τρόφιμα που φτιαγμένα για παιδιά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Αυτό ισχύει παραδείγματος χάριν για τα παιδικά γιαουρτάκια, τους συσκευασμένους χυμούς, τις κατεψυγμένες ψαροκροκέτες ή κοτομπουκιές, την πίτσα, τα τυροπιτάκια και η λίστα είναι μεγάλη.
Όλα αυτά είναι καταστροφικά καθώς εάν λαμβάνει το παιδί σας πολλά γλυκά και αλμυρά τρόφιμα αλλά και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως πχ τα αλλαντικά, τότε αυτές είναι οι γεύσεις που θα συνηθίσει να τρώει και αυτές θα περιμένει.
Και κάπως έτσι οι περισσότεροι γονείς δημιουργούν πρόβλημα χωρίς να το καταλάβουν και όταν προσπαθήσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους θρεπτικά τρόφιμα όπως τα λαχανικά, βρίσκουν αντίσταση!
Γιατί? Γιατί έχουν άθελά τους περιορίσει αντί να διευρύνουν γευστικούς τους ορίζοντες. Τα παιδιά πλέον δείχνουν να προτιμούν τα τρόφιμα που πάνω κάτω έχουν την ίδια γεύση (αλμυρή ή γλυκιά) που έχουν συνηθίσει.
Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι κάθε μπουκιά τροφής που λαμβάνουν τα νήπια θα επηρεάσει τις προτιμήσεις τους τώρα αλλά και αργότερα.
Για παράδειγμα, δεν είναι μόνο το πόσες φορές τα παιδιά σας έχουν φάει αρακά ή καρότα που θα καθορίσει το αν τους αρέσουν ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι το εύρος των γεύσεων στις οποίες εκτίθενται τα παιδιά σας καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και το πώς οι γεύσεις αυτές αλληλοεπιδρούν με τη γεύση του αρακά ή των καρότων.
Τι μπορείτε να κάνετε:
- Καταγράψτε όλα τα τρόφιμα που τρώνε τα παιδιά σας για μερικές ημέρες, σημειώνοντας αν είναι γλυκά, αλμυρά ή γεμάτα λίπος. Ίσως εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα!
- Στη συνέχεια, ξεκινήστε να «εκπαιδεύετε» την γεύση τους προς τη σωστή κατεύθυνση. Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο αλλά αξίζει η προσπάθεια.
- Απομακρύνετε σταδιακά τα παιδιά σας από τη ζάχαρη, το αλάτι και το λίπος. Αντικαταστείστε τις επεξεργασμένες τροφές με πιο φυσικές. Αντί για συσκευασμένο χυμό, φτιάξτε φυσικούς χυμούς και smoothies. Αντί για τα παιδικά γιαουρτάκια με τα δημητριακά που έχουν ζάχαρη, δώστε στο παιδί σας κανονικό γιαούρτι με μέλι, καρύδια, σταφίδες ή νιφάδες βρώμης. Μ΄ αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλός του θ΄ αρχίζει σιγά σιγά να συνηθίζει τις τροφές αυτές.
- Προσθέστε ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ λίγη ζάχαρη ή αλάτι ή κάποια λιπαρή τροφή όπως τυρί στα λαχανικά που δίνετε στα παιδιά σας ώστε να τους μοιάζουν πιο οικεία με αυτές τις τροφές που έχουν συνηθίζει ως τώρα να τρώνε. Σιγά – σιγά όταν καταφέρετε να τα κάνετε να δοκιμάσουν μπορείτε να τα ελαττώσετε μέχρι να τα αφαιρέσετε εντελώς από τη διατροφή τους. Μερικές φορές ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!
- Κάντε το φαγητό περισσότερο διασκεδαστικό. Δώστε στα γεύματα με λαχανικά μορφές από ζώα, λουλούδια και αντικείμενα που αρέσουν στα μικρά παιδιά ώστε να δείχνουν πολύ πιο δελεαστικά στα μάτια τους. Κάτι ακόμα καλύτερο είναι το να συμμετέχουν και τα παιδιά ενεργά σε αυτή τη διαδικασία.
- Προσθέστε κρυφά λαχανικά μέσα στα φαγητά που τους ετοιμάζετε και τους αρέσουν. Για παράδειγμα ενισχύστε τα μπιφτέκια και τον κιμά για τα μακαρόνια με τριμμένα ή και λιωμένα λαχανικά. Σίγουρα θα τα φάνε χωρίς να το προσέξουν.
- Μεγαλώστε την ποικιλία λαχανικών που τους προσφέρετε. Βάλτε τους στο πιάτο μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών και προτρέψτε τα να δοκιμάσουν. Εάν το μικρό σας παιδί έχει αποφασίσει ότι το μπρόκολο πχ δεν του αρέσει δοκιμάστε κάτι άλλο στο επόμενο γεύμα. Πειραματιστείτε επίσης με λαχανικά σε ποικίλα χρώματα. Αν πχ υπάρχει αποστροφή προς το πράσινο χρώμα, μπορείτε να προσφέρετε άλλου είδους χρωματιστά λαχανικά στο πιάτο τους.
- Τέλος γίνετε εσείς παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά σας. Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που βλέπουν και όχι από αυτά πού τους λέμε. Έτσι εάν το νηπιάκι σας βλέπει εσάς να τρώτε ένα καρότο, αγγούρι ή κάποιο φρούτο όταν πεινάτε και εάν βλέπει το πιάτο σας καθημερινά γεμάτο με σαλάτα, τότε σίγουρα αργά ή γρήγορα θα συνηθίσει να κάνει το ίδιο γιατί αυτό θα θεωρεί φυσιολογικό.
- Δείξτε υπομονή και επιμονή. Το ότι δεν τρώει ένα παιδάκι σήμερα τα κολοκυθάκια και το μπρόκολο δεν σημαίνει ότι θα κάνει το ίδιο και στο μέλλον! Άλλωστε όλοι θυμόμαστε πως φαγητά που μισούσαμε ως παιδιά, τα λατρέψαμε μεγαλώνοντας!
Πηγή:
Cornwell, T. B. and A. R. McAlister. 2011. “Alternative Thinking About Starting Points in Obesity. Development of Child Taste Preferences.” Appetite 56: 428-39.