Χορτοφαγικός γύρος με μανιτάρια και χαλούμι

Πρόκειται για μια συνταγή χορτοφαγικού γύρου που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον γύρο που όλοι γνωρίζουμε με το χοιρινό κρέας. Για να τον φτιάξετε θα πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα τη συνταγή. Τα μυρωδικά και μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται ίσως σας φανούν πολλά. Το κύμινο ας πούμε φαντάζει εξωφρενικό. Αλλά δείξτε εμπιστοσύνη και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει αφού ως δια μαγείας όλα τα υλικά συντελούν στο να μεταμορφωθεί το μανιτάρι σε… κρέας!! Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό και σε αυτές ακριβώς τις ποσότητες, καθώς και η τεχνική που θα ακολουθήσουμε παρακάτω δίνουν ακριβώς το αποτέλεσμα του γύρου που θέλουμε.
ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΟΥΜΙ
Υλικά:
1) 500 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους
2) 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
3) 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
4) 2 κουταλάκια του γλυκού μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
5) 3 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα κύμινο
6) 3 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα θρούμπι
7) 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι
8) 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
9) 4 τσιμπιές πάπρικα καπνιστή
10) 2 κουταλάκια του γλυκού σόγια σος
11) Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
12) Αλάτι
13) 1 πακετάκι χαλούμι
14) Πίτες για σουβλάκι
15) Μουστάρδα καλής ποιότητας
Μέθοδος:
Χρειαζόμαστε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι.
Τις παραπάνω ποσότητες των μπαχαρικών, των μυρωδικών και των μανιταριών θα τις χωρίσουμε στη μέση γιατί θα φτιάξουμε το γύρο σε δύο δόσεις. Αν τον φτιάξουμε όλο μαζί στο τηγάνι δεν θα ξεροψηθεί. Θα βράσει και δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση. Δείξτε υπομονή και θα ανταμειφθείτε με το αποτέλεσμα.
Παίρνουμε λοιπόν τα 250 γραμμάρια μανιτάρια, αφαιρούμε τα σκληρά τους κοτσάνια και τα κόβουμε όπως ακριβώς δείχνει η φωτογραφία. Με το χέρι! Τα σχίζουμε για την ακρίβεια σε όσο πιο λεπτά κομμάτια γίνεται.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τα 50 γραμμάρια λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τη μία σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση ή αν είναι μεγάλη στα τρία. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα μανιτάρια για να σοταριστούν. Αυτά θα αρχίσουν σιγά σιγά να χωνεύουν και να μειώνονται σε όγκο. Προσθέτουμε τώρα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Το κύμινο (1,5 κουταλάκι), το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο (1 κουταλάκι), το θρούμπι (1,5 κουταλάκι), το θυμάρι (1 κουταλάκι), τη ρίγανη (1/2 κουταλάκι), την καπνιστή πάπρικα (2 τσιμπιές- όχι παραπάνω), την σόγια σος (1 κουταλάκι), αρκετό πιπέρι και αλάτι.
Μόλις τα έχουμε ρίξει όλα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τα μανιτάρια. Το μυστικό εδώ είναι στο συνεχές ανακάτεμα. Δεν πρέπει να αφαιρέσουμε τα μανιτάρια από την φωτιά μόλις είναι έτοιμα στον χρόνο που γίνονται συνήθως. Πρέπει να τα αφήσουμε παραπάνω. Να ξεροψηθούν σχεδόν. Να φύγουν τελείως τα υγρά τους. Ο λόγος που ανακατεύουμε συνεχώς είναι επειδή το μανιτάρι κολλάει. Γι΄ αυτό και χρειαζόμαστε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι. Συνεχές ανακάτεμα και πολύ ψήσιμο.
Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε στην άκρη και κάνουμε το ίδιο για τα υπόλοιπα μισά μανιτάρια που έχουμε αφήσει στην άκρη.
Παράλληλα σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι μπορούμε να ψήσουμε τις πίτες αφού τις έχουμε προηγουμένως λαδώσει ελαφρά με ένα πινέλο. Και τέλος να ψήσουμε το χαλούμι. Το κόβουμε σε κομμάτια το βάζουμε στο τηγάνι χωρίς καμία λιπαρή ουσία και το αφήνουμε να ψηθεί και να πάρει χρώμα από τη μία μεριά. Μόλις είναι έτοιμο το γυρίζουμε και από την άλλη.
Σερβίρουμε τις πίτες ως εξής:
Αλείφουμε μια πίτα με μουστάρδα απλώνουμε επάνω της μια – δύο φέτες χαλούμι και από πάνω βάζουμε τα μανιτάρια. Την κλείνουμε με μια λαδόκολλα και έτοιμο το τυλιχτό χορτοφαγικό πιτόγυρο!!!!
Καλή επιτυχία!!
Πηγή:
Για περισσότερες υγιεινές και όχι μόνο συνταγές επισκεφθείτε το blog “Food for Thought”