Vegan μους σοκολάτας με αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο που προέρχεται από την Αμερική και το Μεξικό. Τρώγεται όταν έχει ωριμάσει και στην ιδανική ωρίμανσή του «αφήνει» έντονη τη γεύση του βουτύρου. Όλοι έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε το αβοκάντο ως συνοδευτικό σε φαγητά, μέσα σε σαλάτες και γενικά στα αλμυρά πιάτα της κουζίνας μας. Οι περισσότεροι αγνοούν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ζαχαροπλαστική. Η σύστασή του, επιτρέπει να το πολτοποιήσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε ως λιπαρή ουσία σε vegan κυρίως συνταγές, μια από τις οποίες παρουσιάζουμε παρακάτω. Η σοκολατένια μους αυτή είναι ιδανική για να απολαύσετε ένα υγιεινό γλυκό χωρίς ζάχαρη!
Λίγα λόγια για το αβοκάντο:
Εκτός από σάκχαρα που περιέχουν όλα τα φρούτα, το αβοκάντο περιέχει και φυτικό λίπος στο οποίο οφείλει την μέγιστη θρεπτική του αξία. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε λίπος έχει και πολλές θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα. Ένα αβοκάντο μέτριου μεγέθους παρέχει 228 θερμίδες, εκ των οποίων το 70% προέρχονται από λίπος. Τα 100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν 8,5 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνες και 14,5 γραμμάρια λίπος. Επίσης περιέχει 18 απαραίτητα αμινοξέα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ και τοκοφερόλες.
Διαβάστε περισσότερα για τη διατροφική αξία του αβοκάντο στο παλιότερό μας άρθρο πατώντας ΕΔΩ!
VEGAN ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Υλικά:
1) 1 ώριμο αβοκάντο κομμένο σε κομμάτια
2) ¼ φλιτζανιού σκόνη κακάο
3) ¼ φλιτζανιού σιρόπι σφένδαμου
4) 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας λιωμένο
5) 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
6) 1 κονσέρβα γάλα καρύδας
Μέθοδος:
Μερικές μέρες πριν φτιάξετε τη μους, τοποθετείστε την κονσέρβα με το γάλα καρύδας στο ψυγείο ώστε να παγώσει. Όταν παγώνει διαχωρίζεται το γάλα καρύδας (γνωστό και ως κρέμα καρύδας) από το νερό του. Έτσι μόλις ανοίξουμε την κονσέρβα θα δούμε το πάνω μισό της μέρος ότι αποτελείται από ένα παχύρρευστο λευκό στρώμα –κρέμα καρύδας- και όταν αρχίζουμε και αφαιρούμε αυτό το στρώμα με ένα κουτάλι θα δούμε ότι πιο κάτω υπάρχει το νερό. Εμείς χρειαζόμαστε την κρέμα καρύδας που είναι το λευκό παγωμένο –πάνω μέρος- της κονσέρβας.
Βγάζουμε την παγωμένη (από το ψυγείο) κονσέρβα με το γάλα καρύδας, προσεκτικά ώστε να μην κουνηθεί πολύ γιατί θα ανακατευτεί το νερό με την κρέμα καρύδας. Την ανοίγουμε και με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά την κρέμα μέχρι το σημείο που θα δούμε να εμφανίζεται το νερό. Δεν παίρνουμε νερό με το κουτάλι μας.
Βάζουμε την κρέμα καρύδας σε ένα μπολ και με το μίξερ χειρός την χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει και να γίνει περίπου σαν σαντιγί. Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (ή μούλτι) βάζουμε τώρα το καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες αβοκάντο, το κακάο, το σιρόπι σφένδαμου, το λάδι καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας. Πολτοποιούμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ωραία κρέμα.
Ρίχνουμε την κρέμα του αβοκάντο μέσα στο μπολ με την χτυπημένη κρέμα καρύδας και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε τα δύο μίγματα διπλώνοντας πολύ απαλά για να μην ξεφουσκώσει η κρέμα καρύδας.
Σερβίρουμε σε μικρά μπολάκια και την καταναλώνουμε αμέσως ή την βάζουμε στο ψυγείο για να την απολαύσουμε αργότερα περισσότερο παγωμένη.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!
#Vegan μους σοκολάτας με αβοκάντο
Πηγή: Food for Thought