Ωμοφαγικό “κέικ” καρότου

“Ωμοφαγία” είναι η πρακτική του να τρώμε την τροφή, όπως μας την έδωσε η φύση δηλαδή άψητη! Το να τρώει κανείς ωμοφαγικά φαγητά δεν σημαίνει πως τρέφεται μονότονα και μίζερα. Αντίθετα υπάρχουν τεχνικές παρασκευής πολύ χορταστικών και δελεαστικών πιάτων γκουρμέ (αλμυρών και γλυκών) που κάνουν την ωμοφαγία αρκετά ελκυστική στο ευρύ κοινό, ακόμα και στους ανθρώπους που δεν είναι ωμοφάγοι.
Οι ωμές τροφές είναι φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια,τα δημητριακά,τα φύτρα. Μαζί με αυτά ακολουθούν τα μυρωδικά, τα βότανα, η χαρουπόσκονη, το ανεπεξέργαστο μέλι, τα σιρόπια που παίρνουμε από τα δένδρα (για παράδειγμα του σφενδάμου κ.α.) και το ακατέργαστο αλάτι.
Δείτε παρακάτω μια συνταγή ενός καταπληκτικού γλυκού που αν δεν το γνωρίζει κάποιος δεν μπορεί να φανταστεί ότι είναι ωμοφαγική.
ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ ΚΕΙΚ ΚΑΡΟΤΟΥ
Υλικά για την «τυρένια» κρέμα:
1) 400 γραμμάρια κάσιους ωμά, ανάλατα, μουλιασμένα για τουλάχιστον 8 ώρες σε νερό
2) 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
3) 5 κουταλιές σούπας λάδι καρύδας λιωμένο (σε κατάστημα με βιολογικά)
4) 1/3 φλιτζάνι σιρόπι σφένδαμου
5) 120-140 γραμμάρια νερό από αυτό που θα μουλιάσουμε τα κάσιους
Υλικά για το «κέικ»:
1) 450 γραμμάρια χουρμάδες που τους αφαιρούμε το κουκούτσι
2) 250 γραμμάρια καρότα ωμά, ξεφλουδισμένα
3) 150 γραμμάρια αλεύρι φαγόπυρου (σε κατάστημα με βιολογικά)
4) ½ φλιτζάνι τριμμένη καρύδα, αποξηραμένη
5) 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη
Υλικά για την επικάλυψη και τη διακόσμηση:
1) Καρύδια, ωμά χοντροκομμένα
2) 1 κουταλιά σούπας τριμμένη, αποξηραμένη καρύδα
3) Μερικές «κορδέλες» καρότου
4) Λίγα φύλλα μέντας ή δυόσμου
Μέθοδος:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κάσιους και το γεμίζουμε με νερό. Το νερό πρέπει να είναι αρκετά πάνω από την επιφάνεια των κάσιους γιατί αυτά θα απορροφήσουν ένα μέρος του και θα φουσκώσουν. Τα αφήνουμε τουλάχιστον για 8 ώρες (μια νύχτα) βυθισμένα στο νερό.
Για να φτιάξουμε το γλυκό χρειαζόμαστε μονάχα ένα μούλτι (επεξεργαστή τροφίμων).
Φτιάχνουμε πρώτα την βάση του «κέικ».
Βάζουμε σε δόσεις (αν δεν χωράνε όλα μαζί) τα καρότα στο μούλτι και τα κάνουμε τρίμματα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα «χτυπάμε» όλα μαζί δημιουργώντας τρίμματα. Στην περίπτωση που ο επεξεργαστής τροφίμων μας είναι μικρός (όπως ο δικός μου), τότε βάζουμε λίγα – λίγα τα υλικά μέσα παίρνοντας ένα μικρό μέρος από όλα κάθε φορά. Μόλις τελειώσουμε την διαδικασία αυτή βάζουμε όλα τα ψίχουλα του «κέικ» σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε την «τυρένια» κρέμα από κάσιους.
Βάζουμε όλα τα υλικά της κρέμας στο μούλτι και τα πολτοποιούμε για 3-4 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια λευκή και παχύρρευστη κρέμα που μοιάζει με μους. Η κρέμα αυτή θα έχει κοκκώδη υφή λόγω των κάσιους που περιέχει.
Στην περίπτωση που δεν χωράνε όλα τα υλικά μαζί στον επεξεργαστή – όπως και πριν – τότε τα χωρίζουμε σε δόσεις και τα βάζουμε λίγα – λίγα, προσέχοντας να ισομοιράσουμε τα στερεά και τα υγρά ώστε να επιτευχθεί η πολτοποίηση πολύ καλά! Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε το γλυκό.
Τοποθετούμε ένα τσέρκι 20 εκατοστών μέσα σε μια μικρή πιατέλα.
Βάζουμε μέσα τη μισή από την ψιχουλιαστή ζύμη του κέικ και την πατάμε με το χέρι μας πολύ καλά, διαμορφώνοντάς την έτσι ώστε να είναι ισομοιρασμένη σε όλα τα σημεία.
Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω τη μισή από την λευκή κρέμα και λειαίνουμε την επιφάνειά της με την ανάποδη ενός κουταλιού.
Βάζουμε το γλυκό για δύο ώρες στην κατάψυξη!!!! Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που δεν πρέπει να παραλειφθεί καθώς θα καθορίσει την τέλεια εμφάνιση του γλυκού μας!!! Αυτό γίνεται για να σταθεροποιηθεί η κρέμα και όταν στρώσουμε την υπόλοιπη μισή ζύμη του κέικ από πάνω και την πατήσουμε με τα δάχτυλά μας να μην χαλάσουν οι στρώσεις. Πρέπει η κρέμα να είναι πολύ σταθερή όταν θα γίνει το επόμενο βήμα.
Μόλις περάσουν οι δύο ώρες που το γλυκό είναι στην κατάψυξη και πριν το βγάλουμε από αυτήν, ελέγχουμε την κρέμα με το δάχτυλό μας. Πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί και να μην βυθίζεται το δάχτυλό μας μέσα σε αυτήν όταν το πιέζουμε πάνω της. Αν έχει έρθει σε αυτή τη μορφή η κρέμα τότε βγάζουμε το γλυκό από την κατάψυξη και το ολοκληρώνουμε ως εξής.
Πάνω στην παγωμένη πλέον κρέμα, στρώνουμε την υπόλοιπη μισή ζύμη του «κέικ» και την πατάμε με την παλάμη μας ώστε να γίνει συμπαγής και να κολλήσει πάνω στην κρέμα.
Τέλος ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη μισή κρέμα από κάσιους και την λειαίνουμε με τον ίδιο τρόπο που κάναμε προηγουμένως.
Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για ένα βράδυ.
Την επόμενη μέρα αφαιρούμε το τσέρκι, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνειά του με άφθονο χοντροκομμένο καρύδι, τριμμένη καρύδα και κορδέλες καρότου. Ρίχνουμε διάσπαρτα εδώ κι εκεί μερικά φυλλαράκια μέντας. Σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!!!
Για περισσότερες συνταγές ωμοφαγικές και μη επισκεφθείτε το blog “Food for Thought”