Λεμονάτα ρεβίθια με μανιτάρια, δεντρολίβανο και κάρυ

Η μεγάλη περιεκτικότητα των οσπρίων σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες με την ταυτόχρονη απουσία λίπους είναι αυτή που κάνει τα όσπρια, μια «μαγική τροφή» για τον οργανισμό μας!
Τα όσπρια
- Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες των οσπρίων είναι πρωτεΐνες που προέρχονται από τα φυτά. Η αξία της πρωτεΐνης αυτής είναι μικρότερη από αυτή του κρέατος όμως είναι ανώτερη σε σχέση από αυτήν που λαμβάνουμε από όλα τα άλλα φυτικά τρόφιμα. Επίσης, τα όσπρια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και Ε, σε άλατα σιδήρου, φωσφόρου, νατρίου, καλίου και ασβεστίου.
- Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Φανταστείτε ότι ένα φλιτζάνι φασόλια αποδίδει 14 έως 20 γραμμάρια φυτικών ινών. Η ποσότητα αυτή σε φυτικές ίνες είναι μεγαλύτερη από αυτήν που καταναλώνει ο μέσος Αμερικανός σε μια ημέρα. Στην Ελλάδα μόνο το 22% του αντρικού πληθυσμού και το 19% του γυναικείου πληθυσμού καλύπτουν τις ημερήσιες συστάσεις σε φυτικές ίνες.
Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείαςείναι τουλάχιστον 14 γραμμάρια έως 35 γραμμάρια φυτικών ινών ενώ η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία συστήνει την κατανάλωση 50 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα για τους πάσχοντες από διαβήτη.
ΛΕΜΟΝΑΤΑ ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΚΑΡΥ
Υλικά:
- 500 γραμμάρια ρεβίθια
- 200 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 500 γραμμάρια μανιτάρια λευκά κομμένα στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλα
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- 2 ολόκληρα κλαριά δενδρολίβανο
- 100 ml χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά σούπας κάρυ
- Αλάτι
- Πιπέρι
Μέθοδος:
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε κατσαρόλα με νερό.
Την επόμενη μέρα χύνουμε το νερό στο οποίο μούλιασαν και γεμίζουμε πάλι την κατσαρόλα με φρέσκο. Τα ρίχνουμε μέσα και τα βράζουμε περίπου για μιάμιση ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Στο πρώτο δεκάλεπτο του βρασμού τους, θα βγάλουν αφρό τον οποίο αφαιρούμε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να βράσουν με μισόκλειστη κατσαρόλα.
Μόλις είναι έτοιμα και μαλακά, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε μια γάστρα ή αν δεν έχουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και επίσης 1 λίτρο νερό. Ανακατεύουμε!
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 1.5 ώρα, μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του και τα ρεβίθια να έχουν μαλακώσει. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε κι επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος στο φούρνο. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη θερμότητα του φούρνου μας αλλά και από το όσπριο. Δηλαδή από το πόσο βραστερό είναι ή όχι!
Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να αναδειχθούν οι γεύσεις καλύτερα!
Καλή επιτυχία!!!!!!!
Πηγή: