Καραμέλα από χουρμάδες

Οι χουρμάδες που αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα στον πλανήτη και προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία, είναι ένα αποξηραμένο φρούτο που το βρίσκει πλέον κανείς πολύ εύκολα στη χώρα μας. Έχουν υψηλή διατροφική αξία και τα οφέλη τους για τον οργανισμό είναι πολλά. Εκτός από το να τους καταναλώσετε ως σνακ, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε και σε πολλές συνταγές. Δείτε σε παλιότερο άρθρο μας τι ακριβώς προσφέρουν στον οργανισμό και παρακάτω μια ενδεικτική συνταγή πολλών χρήσεων που θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη! Πατήστε ΕΔΩ.
ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΠΟ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ
Υλικά:
- 150 γραμμάρια βασιλικούς χουρμάδες
- 250 ml γάλα 2% λιπαρά (ή κάποιο φυτικό γάλα)
- ½ κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 τσιμπιά ανθό αλατιού
Μέθοδος:
Αφαιρούμε το κουκούτσι από τους χουρμάδες και τους ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε όλα τα υλικά της καραμέλας στο μούλτι ή επεξεργαστή τροφίμων που διαθέτουμε και τα πολτοποιούμε πάρα πολύ καλά μέχρι να ομογεννοποιηθούν και να γίνουν κρέμα.
Μεταφέρουμε τώρα το πολτοποιημένο μίγμα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας το οποίο ανάβουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα κατά διαστήματα και αρκετά συχνά για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να δούμε το μίγμα να πήζει, να παίρνει χρώμα χρυσό-καφέ και να μειώνεται κατά το ήμισυ σε όγκο.
Όταν γίνει αυτό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Η καραμέλα είναι έτοιμη. Την διατηρούμε στο ψυγείο για μερικές μέρες ή για περισσότερο καιρό στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία!!!
** Την καραμέλα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σαν toping σε παγωτό, σε θρεπτικά πρωινά, σε smoothies, ως συνοδευτικό σε pancakes, αλειμμένη πάνω σε φρυγανιές ή ψωμί, μέσα σε μπάρες ή τρουφάκια ενέργειας.
Πηγή: