Φαλάφελ με σος ταχίνι

Ως πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, τα ρεβίθια μπορούν να προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης, η βελτίωση του σωματικού βάρους και η μείωση του κινδύνου πολλών ασθενειών.
Επιπλέον, τα ρεβίθια είναι υψηλά σε πρωτεΐνες και αποτελούν ένα ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.
Δείτε μια συνταγή αντιπροσωπευτική αυτού του οσπρίου σε περίπτωση που δεν θέλετε να το απολαύσετε σε σούπα όπως συνηθίζεται εδώ στην Ελλάδα.
ΦΑΛΑΦΕΛ ΜΕ ΣΟΣ ΤΑΧΙΝΙ
Υλικά για τα φαλάφελ:
1) 350 γραμμάρια ωμά ρεβίθια
2) 1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο
3) ¼ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4) 1 γεμάτο (ίσως και λίγο παραπάνω) κουταλάκι γλυκού αλάτι
5) ½ κουταλάκι γλυκού κόλιανδρο αποξηραμένο
6) 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κύμινο
7) 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου
8) 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
9) 4 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Υλικά για τη σος ταχίνι:
1) 200 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες
2) 50 γραμμάρια ταχίνι
3) 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκόρδου
4) 5 γεμάτες κουταλιές της σούπας νερό
5) 2 κουταλιές της σούπας λάδι
6) 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
7) ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
Επιπλέον υλικά για το σερβίρισμα:
1) Αραβικές πίτες
2) Ψιλοκομμένο μαρούλι
3) Ντοματίνια ή φέτες ντομάτας
4) Ψιλοκομμένο αγγούρι
Μέθοδος:
Προετοιμασία:
Βάζουμε από το προηγούμενο απόγευμα τα ρεβίθια μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό να φουσκώσουν μέχρι την επόμενη μέρα που είναι να φτιάξουμε τα φαλάφελ.
Την επόμενη μέρα που πρόκειται να τα βράσουμε, τα σουρώνουμε από το νερό μέσα στο οποίο ήταν, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με καθαρό πλέον νερό. Μόλις είναι έτοιμα και έχουν μαλακώσει καλά, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μπορούμε να έχουμε βράσει τα ρεβίθια από την προηγούμενη μέρα και να τα έχουμε βάλει στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα φτιάξουμε τα φαλάφελ.
Όσο προετοιμάζουμε τα ρεβίθια, φτιάχνουμε τη σος ταχίνι ως εξής:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Την διατηρούμε στο ψυγείο μέσα σε σκεύος που κλείνει με καπάκι.
Φτιάχνουμε τα φαλάφελ:
Βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια λίγα – λίγα στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Δεν τα κάνουμε κρέμα. Απλά θέλουμε να τα λιώσουμε ή καλύτερα να τα ψιλοκόψουμε σαν κιμά. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία με όλα τα ρεβίθια τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το αλάτι, το κόλιανδρο, το κύμινο, το σκόρδο, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας όπως ακριβώς ζυμώνουμε τον κιμά για τα μπιφτέκια.
Φτιάχνουμε μικρά κεφτεδάκια που τα πατάμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας. Τα τοποθετούμε όλα σε μια πιατέλα ώστε να τα έχουμε έτοιμα την ώρα που είναι να τα ψήσουμε.
Στρώνουμε τα φαλάφελ σε ταψί το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά σε δυνατό φούρνο ή μέχρι να ροδίσουν.
Τα σερβίρουμε είτε σε πιατέλα μαζί με τη σος, τα λαχανικά και τις πίτες, είτε φτιάχνοντας σάντουιτς με αραβική πίτα.
Καλή επιτυχία!!!
Πηγή: