Τα 6 καλύτερα τρόφιμα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών τροποποιήσεων, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε βέλτιστα επίπεδα και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακή νόσο.
Παρακάτω αναφέρονται κάποια τρόφιμα τα οποία έχει φανεί ότι έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση και μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο σας .
1.Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, μπορεί να έχουν ισχυρή επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας μειώνοντας παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.Μια 5μηνη μελέτη που περιελάμβανε 101 γυναίκες έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη χυμού λεμονιού σε συνδυασμό με το περπάτημα συσχετίστηκε σημαντικά με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αποτέλεσμα που οι ερευνητές απέδωσαν στην περιεκτικότητα των λεμονιών σε κιτρικό οξύ και φλαβονοειδή.
2. Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή λιπαρών ωμέγα-3, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Αυτά τα λίπη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τη φλεγμονή και μειώνοντας τα επίπεδα των ουσιών που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται οξυλιπίνες.Η έρευνα έχει συνδέσει τις υψηλές προσλήψεις λιπαρών ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 με τη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-3 έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.
3. Σπόροι κολοκύθας
Οι σπόροι κολοκύθας μπορεί να είναι μικροί, αλλά είναι μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών ουσιών που είναι σημαντικές για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου, του καλίου και της αργινίνης, ένα αμινοξύ που απαιτείται για την παραγωγή οξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
4. Σέλινο
Το σέλινο είναι ένα δημοφιλές λαχανικό που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση. Περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φθαλίδες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.
5. Ντομάτες
Οι ντομάτες και τα προϊόντα ντομάτας είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο και το λυκοπένιο.Το λυκοπένιο έχει συσχετιστεί με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το θρεπτικό συστατικό, όπως τα προϊόντα τομάτας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.
6. Γιαούρτι
Το Γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του καλίου και του ασβεστίου.Μια ανασκόπηση 28 μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα συσχετίστηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και ότι η αύξηση της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 200 γραμμάρια ανά ημέρα συσχετίστηκε με 5% μείωση του κινδύνου υπέρτασης. Επομένως μαζί με άλλες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με έρευνες, η προσθήκη ορισμένων τροφίμων όπως τα παραπάνω στα γεύματά σας και σνακ μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε και να διατηρήσετε τα βέλτιστα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
ΠΗΓΕΣ
1. Feyh, A., Bracero, L., Lakhani, H. V., Santhanam, P., Shapiro, J. I., Khitan, Z., & Sodhi, K. (2016). Role of Dietary Components in Modulating Hypertension. Journal of clinical & experimental cardiology, 7(4), 433. https://doi.org/10.4172/2155-9880.10004332. Kato, Y., Domoto, T., Hiramitsu, M., Katagiri, T., Sato, K., Miyake, Y., Aoi, S., Ishihara, K., Ikeda, H., Umei, N., Takigawa, A., & Harada, T. (2014). Effect on blood pressure of daily lemon ingestion and walking. Journal of nutrition and metabolism, 2014, 912684. https://doi.org/10.1155/2014/9126843. Xun P, Hou N, Daviglus M, Liu K, Morris JS, Shikany JM, Sidney S, Jacobs DR, He K. Fish oil, selenium and mercury in relation to incidence of hypertension: a 20-year follow-up study. J Intern Med. 2011 Aug;270(2):175-86. doi: 10.1111/j.1365-2796.2010.02338.x. Epub 2011 Jan 9. PMID: 21205024; PMCID: PMC3070957.4. Savica V, Bellinghieri G, Kopple JD. The effect of nutrition on blood pressure. Annu Rev Nutr. 2010 Aug 21;30:365-401. doi: 10.1146/annurev-nutr-010510-103954. PMID: 20645853.5. Hedayati N, Bemani Naeini M, Mohammadinejad A, Mohajeri SA. Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences. Phytother Res. 2019 Dec;33(12):3040-3053. doi: 10.1002/ptr.6492. Epub 2019 Aug 29. PMID: 31464016.6. Mozos, I., Stoian, D., Caraba, A., Malainer, C., Horbańczuk, J. O., & Atanasov, A. G. (2018). Lycopene and Vascular Health. Frontiers in pharmacology, 9, 521. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.005217. Nakamura, H., Tsujiguchi, H., Hara, A., Kambayashi, Y., Miyagi, S., Thu Nguyen, T. T., Suzuki, K., Tao, Y., Sakamoto, Y., Shimizu, Y., Yamamoto, N., & Nakamura, H. (2019). Dietary Calcium Intake and Hypertension: Importance of Serum Concentrations of 25-Hydroxyvitamin D. Nutrients, 11(4), 911. https://doi.org/10.3390/nu110409118. Schwingshackl, L., Schwedhelm, C., Hoffmann, G., Knüppel, S., Iqbal, K., Andriolo, V., Bechthold, A., Schlesinger, S., & Boeing, H. (2017). Food Groups and Risk of Hypertension: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 8(6), 793–803. https://doi.org/10.3945/an.117.017178