Δεν είναι πάντοτε μια χορτοφαγική διατροφή ασφαλής
Πολλές φορές συνιστάται να καταναλώνονται φυτικές τροφές για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, μερικές από αυτές τις φυτικές τροφές συσχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.
Σε προηγούμενες μελέτες που είχαν γίνει σχετικά με τις επιπτώσεις μιας χορτοφαγικής διατροφής, υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί. Οι φυτικές δίαιτες ορίστηκαν ως “χορτοφαγικές” και αποτελούνταν από μια ποικιλία διατροφικών μοτίβων που απέκλειαν μερικές ή όλες τις ζωικές τροφές ή τα παράγωγα αυτών. Αυτές οι μελέτες αντιμετώπιζαν ισότιμα όλα τα φυτικά τρόφιμα, παρόλο που ορισμένα από αυτά όπως για παράδειγμα τα ραφιναρισμένα δημητριακά και τα ζαχαρούχα γλυκά ή ποτά συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιο-μεταβολικής νόσου.
Για να ξεπεραστούν αυτοί οι περιορισμοί, οι ερευνητές δημιούργησαν τρεις εκδοχές των χορτοφαγικών διατροφών:
- Μία γενική χορτοφαγική διατροφή που συμπεριέλαβε την κατανάλωση όλων των φυτικών τροφών και τη μείωση (αλλά δεν εξάλειψε) πρόσληψης ζωικών τροφών.
- Μια υγιεινή φυτική διατροφή που έδωσε βάση στην πρόσληψη υγιεινών φυτικών τροφών όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.
- Και μια ανθυγιεινή φυτική διατροφή βασισμένη σε φυτά, η οποία έδωσε βάση στην κατανάλωση λιγότερο υγιεινών φυτικών τροφών, όπως οι επεξεργασμένες τροφές.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγμα 73.710 γυναικών από τη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών και 43.259 άνδρες από τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας. Αυτοί οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ένα ερωτηματολόγιο παρακολούθησης κάθε δύο χρόνια για πάνω από δύο δεκαετίες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, την κατάσταση της υγείας τους και το ιατρικό ιστορικό τους. Οι συμμετέχοντες με στεφανιαία νόσο κατά την έναρξη της θεραπείας αποκλείστηκαν, όπως και οι συμμετέχοντες που είχαν κάνει χειρουργική επέμβαση για καρκίνο, για εγκεφαλικό επεισόδιο και είχαν χειρουργηθεί στη στεφανιαία αρτηρία.
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 8.631 συμμετέχοντες ανέπτυξαν στεφανιαία νόσο. Συνολικά, η τήρηση φυτικής διατροφής συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η τακτικότερη πρόσληψη μιας πιο υγιεινής φυτικής διατροφής – πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά κ.λπ. – συνδέεται με έναν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η χορτοφαγική διατροφή που έδωσε έμφαση σε λιγότερο υγιεινά φυτικά τρόφιμα όπως σακχαρώδη ποτά, ραφιναρισμένα δημητριακά, πατάτες και γλυκά είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.
“Όταν εξετάσαμε τα αποτελέσματα των τριών ανωτέρω κατηγοριών διατροφής, διαπιστώσαμε ότι οι υγιεινές φυτικές τροφές συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ενώ οι λιγότερο υγιείς φυτικές τροφές και οι ζωικές τροφές συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο”, δήλωσε ο Ambika Satija, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο TH Harvard Chan School of Public Health στη Βοστώνη και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης. “Είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη διατροφική αξία των φυτικών τροφών, καθιστώντας κρίσιμο να ληφθεί υπόψη η ποιότητα των τροφών που καταναλώνονται σε μια φυτική διατροφή”.
Εκ του αποτελέσματος συμπεραίνουμε ότι δεν είναι όλα τα φυτικά τρόφιμα εξίσου υγιή, αλλά οι φυτικές δίαιτες με δημητριακά ολικής αλέσεως, ακόρεστα λίπη και αφθονία φρούτων και λαχανικών έχουν πολλά οφέλη για την υγεία κι αυτές πρέπει να προτιμούνται.
Πηγή:
Materials provided by American College of Cardiology. Note: Content may be edited for style and length.
- Ambika Satija, Shilpa N. Bhupathiraju, Donna Spiegelman, Stephanie E. Chiuve, JoAnn E. Manson, Walter Willett, Kathryn M. Rexrode, Eric B. Rimm, Frank B. Hu. Healthful and Unhealthful Plant-Based Diets and the Risk of Coronary Heart Disease in U.S. Adults. Journal of the American College of Cardiology, 2017; 70 (4): 411 DOI: 10.1016/j.jacc.2017.05.047