7 τροφές που οι ειδικοί τροφίμων δεν θα έτρωγαν… ποτέ!
Οι επιστήμονες της βιομηχανίας τροφίμων αναφέρουν μερικά τρόφιμα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα τα οποία έχουν υποστεί τέτοια επεξεργασία η οποία τα καθιστά επικίνδυνα για τους καταναλωτές λόγω της υπερφόρτωσής τους με τοξίνες και χημικά πρόσθετα.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανισότητα όσον αφορά τον καταμερισμό της τροφής σε όλα τα μέρη της Γης. Ο σύγχρονος άνθρωπος του Βορειο – δυτικού κόσμου έχει την τάση να αναζητά διαρκώς όλο και περισσότερη τροφή την οποία κατ’ ουσίαν δεν έχει ανάγκη. Αυτό οδήγησε σε υπερ-γεωργία, σε εξάντληση του εδάφους, σε αλόγιστη χρήση βιομηχανικών λιπασμάτων, στην δημιουργία υβριδικών καλλιεργειών οι οποίες με τη σειρά τους συνέβαλλαν στην μόλυνση του περιβάλλοντος η οποία «πέρασε» σε πολλά είδη της τροφικής αλυσίδας. Η παρέμβαση αυτή στη φύση, δημιούργησε αλλοιώσεις στο κρέας και τα παράγωγα ορισμένων ζώων και ενώ η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων στην προσπάθειά της να αυξήσει τη διάρκεια ζωής ορισμένων προϊόντων, επιβαρύνει καθημερινά τους καταναλωτές με πρόσθετες χημικές ουσίες, βλαβερές για την υγεία μας!
Ας δούμε τι υποστηρίζουν οι ειδικοί:
1. Ο ενδοκρινολόγος Fredrick Vom Saal, δεν τρώει τοματοπελτέ σε μεταλλική κονσέρβα
Ο Fredrick Vom Saal είναι ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι και ασχολείται με τη μελέτη της Βισφαινόλης-Α (bisphenol-A, BPA).
Τι υποστηρίζει:
Η συνθετική ρητίνη με την οποία είναι επενδεδυμένο το εσωτερικό των μεταλλικών κονσερβών, περιέχει τη χημική ένωση BPA. Η έρευνα του έχει δείξει ότι η BPA, πέρα από τις ιδιότητες που την κάνουν χρήσιμη στη βιομηχανία πλαστικών, δρα μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και ως συνθετικό οιστρογόνο, το οποίο έχει συνδεθεί μέσα από σχετικές έρευνες με αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες, καρδιοπάθεια, διαβήτη και παχυσαρκία.
Η ντομάτα και ο χυμός της έχουν όξινο pH. Η οξύτητα του χυμού της ντομάτας προκαλεί έκπλυση της BPA, μεταφέροντάς χημική αυτή ουσία την από τη ρητίνη μέσα στο ζωμό της ντομάτας και στη συνέχεια, μέσα στο φαγητό σας.
Όλες οι επεξεργασμένες τροφές με πρόσθετα που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν ένα όριο ασφαλείας σε χημικά πρόσθετα το οποίο έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών και είναι διαφορετικό για κάθε ουσία. Για να ξεπεραστεί και να προκαλέσει τοξικότητα στον οργανισμό θα πρέπει να γίνει αλόγιστη χρήση του από τον καταναλωτή. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι η χημική ουσία BPA στο σώμα των περισσότερων ανθρώπων υπερβαίνει το κρίσιμο εκείνο όριο, πέρα από το αντίστοιχο όπου αρχίζει να επηρεάζεται η παραγωγή σπέρματος και να προκαλείται χρωμοσωμική βλάβη στα ωάρια των πειραματόζωων. «Είναι δυνατό να ληφθούν 50 mcg BPA ανά λίτρο, από μια κονσέρβα ντομάτας και αυτή είναι μια ποσότητα που θα έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νεότερους», υποστηρίζει ο vom Saal• «εγώ ούτε που πλησιάζω κονσέρβα ντομάτας».
Τι να επιλέξετε:
Επιλέξτε σάλτσες ντομάτας σε συσκευασίες Tetra Pak ή γυάλινα μπουκάλια, τα οποία δεν περιέχουν εσωτερική επίστρωση ρητίνης και δεν επιμολύνουν το προϊόν. Αν επιλέγετε σάλτσες του εμπορίου προτιμήστε αυτές που περιέχουν λιγότερο νάτριο και πρόσθετα. Ακόμα καλύτερα μπορείτε να φτιάξετε εσείς τις δικές σας σάλτσες ντομάτας με φρέσκες ντομάτες και να τις αποθηκεύσετε στην κατάψυξη ώστε να τις έχετε φρέσκες σάλτσες ντομάτας όλο το χρόνο.
2.Ο Joel Salatin, κτηνοτρόφος στις ΗΠΑ, δεν τρώει βοδινό που έχει εκτραφεί με καλαμπόκι
Ο Joel Salatin είναι συνιδιοκτήτης των Polyface Farms, καθώς και συγγραφέας πολλών βιβλίων επί του θέματος της αειφόρου γεωργίας. (Η αειφόρος γεωργία είναι ένας τρόπος γεωργείας που προσπαθεί να διασφαλιστεί η ικανότητα των γεωργικών πόρων να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα και άλλες ύλες απαραίτητες για την επιβίωση των ανθρώπων, όχι μόνο για μερικές ακόμα δεκαετίες αλλά εσαεί χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον).
Τι υποστηρίζει:
Μέσω της εξέλιξης των ειδών στη φύση, τα βοοειδή αναπτύχθηκαν έτσι ώστε να τρέφονται με χορτάρια και όχι με σιτηρά. Σήμερα, όμως που τα χορτάρια δεν φτάνουν και οι κτηνοτρόφοι μεγαλώνουν τα ζώα τους μέσα σε τεράστιες μονάδες παραγωγής βοοειδών και τα ταΐζουν με καλαμπόκι και σόγια, με στόχο να αυξάνουν πιο γρήγορα το βάρος τους και να μπορούν να τα στείλουν ακόμα πιο γρήγορα προς σφαγή.
Με αυτόν τον τρόπο οι κτηνοτρόφοι εξοικονομούν περισσότερα χρήματα, ο καταναλωτής αγοράζει ένα ακόμα πιο φτάνει οικονομικό προϊόν το οποίο ωστόσο έχει πολύ χαμηλή θρεπτική αξία σε σχέση με το προϊόν που έχει προωθηθεί σωστά σύμφωνα με τους κανόνες της φύσης.
Σε μια πρόσφατη αναλυτική έρευνα που συντονίστηκε από τον Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και με ερευνητές του Clemson University, βρέθηκε ότι, σε σύγκριση με βοδινό που έχει εκτραφεί με καλαμπόκι, το κρέας από βοοειδή που έχουν εκτραφεί με χορτάρι, είναι πλουσιότερο σε βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Ε, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, ενώ ταυτόχρονα έχει λιγότερο από τα φλεγμονώδη ω-6 λιπαρά οξέα και επίσης έχει χαμηλότερα επίπεδα σε κορεσμένα λίπη.
Αυτό είναι λογικό διότι τα περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά περνούν μέσα από την τροφή στο ζώο. Το β- καροτένιο είναι μια αντιοξειδωτιική ουσία που βρίσκεται στα φυτά και προσδίδει ένα πορτοκαλο-κίτρινο χρώμα στα φυτά αλλά και στα αυγά της κότας που έχουν τραφεί ελεύθερα στη φύση. Για να μπορέσετε να καταλάβετε αν ένα αυγό προέρχεται από κότα που ελευθέρας βοσκής ή από κότα που έχει μεγαλώσει και έχει ζήσει σε ορνιθοτροφείο τρώγοντας μόνο καλαμπόκι, αρκεί να παρατηρήσετε το χρώμα του κρόκου του αυγού. Ο κρόκος του αυγού που είναι πορτοκαλί προς κόκκινος υποδεικνύει ότι προέρχεται από κότα ελευθέρας βοσκής που έτρωγε χορτάρια και έτσι το αυγό της περιέχει περισσότερο β-καροτένιο από αυτό της κότας που τρεφόταν μόνο με καλαμπόκι (κρόκος υπο0κίτρινος).
«Οφείλουμε να σεβαστούμε το γεγονός ότι οι αγελάδες είναι φυτοφάγα ζώα, και αυτό δεν σημαίνει να τα ταΐζουμε με καλαμπόκι και κοπριά από κοτόπουλο», λέει ο Salatin.
Τι να επιλέξετε:
Αγοράστε βοδινό και κοτόπουλο που έχει εκτραφεί με χορτάρι, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε κρεοπωλεία και συνεταιρισμούς αγροτών όπου μπορείτε να μάθετε τον τόπο προέλευσης του ζώου, κάτι που δεν συμβαίνει στο σούπερ μάρκετ. Συνήθως το κρέας που θα αγοράσετε από τον κρεοπώλη ή από τον συνεταιρισμό αγροτών θα είναι λίγο πιο ακριβό από το εισαγμένο κρέας του σούπερ μάρκετ. Η καλύτερη λύση είναι να έχετε πρόσβαση σε κάποιον κτηνοτρόφο, μπορείτε να αγοράσετε απευθείας από εκείνον.
3.H τοξικολόγος Olga Naidenko δεν τρώει popcorn στον φούρνο μικροκυμάτων
Η Olga Naidenko είναι ερευνήτρια στο Environmental Working Group.
Τι υποστηρίζει:
Οι χημικές ουσίες από τις οποίες αποτελείται η εσωτερική επένδυση της σακούλας (μεταξύ των οποίων είναι και το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ – PFOA), ανήκουν σε μια κατηγορία χημικών στοιχείων τα οποία δύνανται να προκαλέσουν στειρότητα στον άνθρωπο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το UCLA. Επιπλέον, σε δοκιμές σε πειραματόζωα, αυτές οι χημικές ουσίες προκάλεσαν καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του παγκρέατος. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ενέργεια των μικροκυμάτων κάνει τις ουσίες αυτές να εξατμίζονται από την εσωτερική συσκευασία – και να μεταναστεύουν μέσα στο ποπ κορν σας.
«Μένουν στο σώμα σας για χρόνια και η συσσώρευση είναι αθροιστική», λέει η Naidenko και αυτός είναι ο λόγος που οι ερευνητές ανησυχούν, ότι τα επίπεδα τοξικότητας στον άνθρωπο τα οποία θα μπορούσαν να αυξάνονται σταδιακά και να προσεγγίσουν τα αντίστοιχα εκείνα, πέρα από τα οποία προκαλούνται καρκίνοι στα πειραματόζωα. Η DuPont και άλλες κατασκευάστριες εταιρείες στις ΗΠΑ, είχαν υποσχεθεί να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση του PFOA έως το 2015, ανταποκρινόμενες σε ένα σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (US Environmental Protection Agency).
Τι να επιλέξετε:
Φτιάξτε το ποπ κορν μόνοι σας, στο σπίτι με καλαμπόκι και φυτικό βούτυρο ή ελαιόλαδο.
4. Ο Jeffrey Moyer διευθυντής αγροκτήματος δεν τρώει συμβατικές πατάτες
Ο Jeffrey Moyer είναι ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης Βιολογικών Προϊόντων των ΗΠΑ (National Organic Standards Board).
Τι υποστηρίζει:
Τα ριζωματώδη ή βολβοειδή λαχανικά (αυτά που ο καρπός τους γίνεται κάτω από το χώμα) απορροφούν ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα, τα οποία, μετά τον ψεκασμό του φυτού, πάντα καταλήγουν στο χώμα. Ειδικά οι πατάτες (το δημοφιλέστερο λαχανικό) ψεκάζονται με μυκητοκτόνα κατά την ανάπτυξή τους και, στη συνέχεια, με ζιζανιοκτόνα πριν τη συγκομιδή. Αφού τις βγάλουν από το χώμα, οι πατάτες ψεκάζονται πάλι, με ειδικά χημικά, για να μη βλαστήσουν. «Δοκιμάστε αυτό το πείραμα: Αγοράστε μια συμβατική πατάτα από ένα οπωροπωλείο, φυτέψτε την και προσπαθήστε να την κάνετε να βγάλει βλαστούς. Δεν θα το καταφέρετε», λέει ο Moyer.
Σκεφτείτε ότι τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τις πατάτες που τρώμε στο σπίτι, αλλά και στα αυτές που τρώμε χωρίς να το γνωρίζουμε από εστιατόρια, ταβέρνες και κυρίως στα fast food. Εκτός, από τις πατάτες, ένα ακόμα δημοφιλές λαχανικό έχει την τάση να απορροφά μεγάλο μέρος φυτοφαρμάκων και αυτή είναι η ντομάτα.
Τι να επιλέξετε:
Να αγοράζετε πατάτες και ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας. Όποια μέθοδο και να χρησιμοποιήσετε για να τις καθαρίσετε από τα φυτοφάρμακα δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Τα φυτοφάρμακα απορροφώνται στο εσωτερικό αυτών των φυτών κατά την διάρκεια της ανάπτυξής τους.
5. Ο Dr. David Carpenter, εμπειρογνώμονας αλιείας δεν τρώει σολομό ιχθυοτροφείου
Ο Dr. David Carpenter, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Υγεία και το Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο στο Albany, δημοσίευσε μια σημαντική μελέτη στο περιοδικό Science, σχετικά με τη μόλυνση στα ψάρια.
Τι υποστηρίζει:
Δεν είναι η φυσική κατάσταση του σολομού, να στριμώχνεται μέσα σε σιλό και να τρέφεται με καλαμπόκι ή σόγια, με απόβλητα πτηνοτροφείων και υδρολυμμένα φτερά κοτόπουλου. Ως αποτέλεσμα, η σάρκα του σολομού είναι φτωχότερη σε βιταμίνη D και περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες από μολυσματικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων καρκινογόνων ουσιών PCBs, βρωμιούχων επιβραδυντικών φλόγας και φυτοφαρμάκων, όπως η διοξίνη και το DDT. Σύμφωνα με τον Carpenter, ο σολομός κατατάσσεται στα πιο μολυσμένα ψάρια που προέρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη. «Για να καταναλώνετε τέτοιο είδος σολομού και ταυτόχρονα να μην αυξήσετε τον κίνδυνο καρκίνου, θα έπρεπε να τρώτε ένα δείπνο τέτοιου σολομού κάθε 5 μήνες», λέει ο Carpenter, του οποίου η μελέτη του 2004 για τη μόλυνση των ψαριών είχε λάβει μεγάλης έκτασης δημοσιότητα από τα μέσα ενημέρωσης.
Προκαταρκτικές επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει επίσης το DDT με τον διαβήτη και την παχυσαρκία, αλλά μερικοί διατροφολόγοι πιστεύουν ότι τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αντισταθμίζουν τους κινδύνους. Αν λάβουμε υπόψην το χώρο μέσα στον οποίο μεγαλώνει ο σολομός του ιχθυοτροφείου καταλαβαίνουμε αμέσως ότι το ψάρι που δεν ζει στο φυσικό του περιβάλλον, δεν κυνηγάει την τροφή του στα βαθιά νερά του Ατλαντικού και έχει ένα περιορισμένο χώρο μέσα στον οποίο και τρέφεται κατά κανόνα με καλαμπόκι και όχι με φυτά της θάλασσας, θα έχει και διαφορετική σύσταση σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κρέας του να έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και λιγότερα καλά λιπαρά, σε σχέση με τον άγριο σολομό του Ατλαντικού. Υπάρχει επίσης ανησυχία για τις μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών και φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην εκτροφή αυτών των ψαριών. Όταν τρώτε σολομό ιχθυοτροφείου, σίγουρα παίρνετε μια «καλή» δόση από αυτά τα φυτοφάρμακα και τα αντιβιοτικά. Άρα αν επιλέγετε σολομό ιχθυοτροφείου σε καμία περίπτωση δεν παίρνετε τα ω-3 λιπαρά οξέα που θα θέλατε!
Τι να επιλέξετε:
Προτιμήστε συσκευασμένο άγριο σολομό Αλάσκας. Αν στη συσκευασία γράφει «Ατλαντικού», τότε οπωσδήποτε είναι ιχθυοτροφείου. Δεν έχουν απομείνει εμπορικά αλιεύματα άγριου σολωμού στον Ατλαντικό. Ακόμα καλύτερα επιλέξτε ψάρια που αλιεύονται στις Ελληνικές θάλασσες και είναι μικρά σε μέγεθος. Τα μικρά ψάρι όπως η μαρίδα και ο γαύρος έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής και έχουν επιμολυνθεί πολύ λιγότερο από PBS.
6. Ο Rick North, ερευνητής του καρκίνου, δεν πίνει γάλα που παράγεται με τεχνητές ορμόνες
Ο Rick North είναι ο συντονιστής της δράσης «Εκστρατεία για την Ασφάλεια των Τροφίμων», της οργάνωσης «Γιατροί του Όρεγκον για την Κοινωνική Ευθύνη» και πρώην Δ/νων Σύμβουλος του παραρτήματος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (American Cancer Society), στο Όρεγκον.
Τι υποστηρίζει:
Οι γαλακτοπαραγωγοί χορηγούν στις αγελάδες τους τεχνητή αυξητική ορμόνη των βοοειδών (rBGH ή rBST, όπως είναι επίσης γνωστή), προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι η rBGH αυξάνει επίσης λοιμώξεις του μαστού στις αγελάδες, προκαλώντας ακόμα και την εμφάνιση πύον στο γάλα. Αυτό οδηγεί επίσης στην εμφάνιση υψηλών επιπέδων μιας ορμόνης που ονομάζεται «ινσουλίνη αυξητικού παράγοντα» (Insulin-like Growth Factor ή IGF-1) στο γάλα.
Στους ανθρώπους, αντίστοιχα, τα υψηλά επίπεδα του IGF-1 μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. «Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την rBGH, θεωρήθηκε ότι η IGF-1 στο γάλα θα εξουδετερώνονταν μέσα στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα», λέει ο North. Όπως αποδείχτηκε όμως, η καζεΐνη στο γάλα προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος της IGF-1, σύμφωνα με πολλές ανεξάρτητες μελέτες. «Δεν είναι 100% αποδεδειγμένο ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων καρκίνου στους ανθρώπους, από αυτό», παραδέχεται North. «Ωστόσο, η ορμόνη αυτή έχει απαγορευτεί στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες».
Η rBGH είναι απαγορευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά συνέπεια και στην Ελλάδα.
Τι να επιλέξετε:
Επιλέξτε κατσικίσιο γάλα αντί για αγελαδινό. Η χώρα μας κατά κανόνα έκτρεφε και συνεχίσει να εκτρέφει κατσίκες και όχι αγελάδες. Τα περισσότερα εκτροφεία αγελάδων βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα και πιθανόν να μην επαρκούν για να καλύψουν τις τεράστιές ανάγκες του πληθυσμού σε γάλα. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα αγελαδινά γάλατα που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ είναι εισαγωγής και συσκευάζονται στη χώρα μας.
7. Ο Mark Kastel, εμπειρογνώμονας βιολογικών τροφίμων, δεν τρώει συμβατικά μήλα
Ο Mark Kastel, πρώην εκτελεστικό στέλεχος της αγροτικής βιομηχανίας, είναι συν-διευθυντής στο Cornucopia Institute, έναν οργανισμό που αντικείμενό του έχει την έρευνα και διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής και ο οποίος προωθεί την ιδέα των βιολογικών προϊόντων.
Τι υποστηρίζει:
Εάν υπήρχε διαγωνισμός για τα «περισσότερο ποτισμένα με ζιζανιοκτόνα» φθινοπωρινά φρούτα, ο νικητής θα ήταν τα μήλα. Αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος; Τα μήλα μπολιάζονται μεμονωμένα (κατάγονται από ένα δέντρο), έτσι ώστε κάθε ποικιλία να διατηρεί την ξεχωριστή γεύση της. Ως εκ τούτου, τα μήλα δεν αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα παράσιτα και γι’ αυτό χρειάζεται να ψεκάζονται συχνά. Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι τα κατάλοιπα αυτά δεν είναι επιβλαβή. Αλλά ο Kastel ανταπαντά ότι είναι κοινή λογική να προσπαθεί κανείς να περιορίζει την έκθεσή του στα χημικά αυτά, περιορίζοντας τα πιο ραντισμένα φρούτα, τα οποία είναι τα μήλα. «Οι εργάτες στα αγροκτήματα εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου», λέει. Και, επιπλέον, ολοένα και περισσότερες μελέτες έχουν αρχίσει να συνδέουν την υψηλή επιβάρυνση του σώματος με φυτοφάρμακα (ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης) με τη Νόσο του Πάρκινσον.
Τι να επιλέξετε:
Αγοράστε βιολογικά μήλα. Σε περίπτωση που δεν έχετε τη δυνατότητα να βρείτε ή να αγοράσετε βιολογικά μήλα, πλύνετέ τα καλά και αφαιρέστε τη φλούδα τους.
Πηγή: Fox News