3 λόγοι για να προσθέσεις τον ανανά στη διατροφή σου, αυτό το καλοκαίρι!
Ο ανανάς είναι ο απόλυτα καλοκαιρινός καρπός μαζί με το καρπούζι. Ανήκει στα τροπικά φρούτα και αποτελεί ένα από τα πιο γευστικά σνακ του καλοκαιριού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα πολύ αναζωογονητικό και νόστιμο φρούτο. Ωστόσο, εκτός από γεύση προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία.
Παρακάτω, θα βρείτε τρεις καλούς λόγους για να προσθέσετε τον ανανά στο πιάτο ή/ και στο ποτήρι σας αυτό το καλοκαίρι.
Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C
Ένα φλιτζάνι ανανά παρέχει περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει τη πρόσληψη της βιταμίνης C με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αποφυγή του κρυολογήματος, ωστόσο η βιταμίνη C είναι απαραίτητη και για πολλούς άλλους λόγους.
Η βιταμίνη C εμπλέκεται στην ανάπτυξη και επισκευή των ιστών σε όλο το σώμα. Επιπλέον, ενεργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από την πρόωρη γήρανση και τις ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Η βιταμίνη μπορεί επίσης να έχει επίδραση στην περίμετρο της μέσης σας: Μία σχετική μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται και παράλληλα λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C καίνε περίπου 25% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αντίθετα, η ανεπαρκής ποσότητα βιταμίνης C στην κυκλοφορία του αίματος έχει συνδεθεί με υψηλότερο σωματικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.
Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος
Ο ανανάς είναι πλούσιος σε μαγγάνιο. Μόνο ένα φλιτζάνι ανανά περιέχει περισσότερο από το 75% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας μαγγανίου. Το μαγγάνιο μαζί με τη βιταμίνη C, απαιτείται για την παραγωγή του κολλαγόνου – ένα δομικό συστατικό του δέρματος που εμποδίζει την χαλάρωση και μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων.
Το μαγγάνιο λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Έτσι, ο ανανάς καθίσταται απαραίτητο φρούτο για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Βελτιώνει την πέψη
Έχετε προσπαθήσει ποτέ να προσθέσετε φρέσκο ανανά σε ένα επιδόρπιο που περιέχει ζελατίνη; Σίγουρα, θα παρατηρήσετε ότι δεν λειτουργεί και το επιδόρπιο με ανανά δεν «δένει». Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανανάς περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο διασπά τη ζελατίνη στα δομικά στοιχεία του αμινοξέος, εμποδίζοντας το να γίνει ή να παραμείνει στερεό. Για τον ίδιο λόγο, ο ανανάς χρησιμοποιείται συχνά σε μαρινάδες, για να μαλακώσει το κρέας. Το ένζυμο βρομελίνη δεν επηρεάζει μόνο το μαγείρεμα. Εάν τρώτε ανανά μαζί με ένα γεύμα που περιέχει πρωτεΐνη, όπως το κρέας, η βρομελίνη θα σας βοηθήσει να αφομοιώσετε καλύτερα τις πρωτεΐνες, και θα μειώσει το φούσκωμα, τη δυσπεψία και τα συμπτώματα μετεωρισμού. Οι φυτικές ίνες που συναντώνται στον ανανά βοηθούν επίσης στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου αποτρέποντας πεπτικές διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα.
Πως μπορείτε να εντάξετε τον ανανά στην διατροφή σας:
Σε smoothie
Ένα ποτήρι φυσικός χυμός ανανά μπορεί να συνοδεύσει κάθε σνακ, όπως οι μπάρες δημητριακών, το γιαούρτι και οι ξηροί καρποί. Επιπλέον μπορεί να ενσωματωθεί σε κάθε συνταγή smoothie ή milkshake. Ένα από τα αγαπημένα μας smoothie περιέχει ανανά, γάλα καρύδας και άλλα φρούτα. Είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες , βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα και συμβάλλει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και την απώλειας του βάρους.
Smoothie με ανανά, γάλα καρύδας και μπανάνα
1 φλιτζάνι ανανά σε κυβάκια (παγωμένα)
½ μπανάνα
½ φλιτζάνι πάγο τριμμένο
½ κεσεδάκι γιαούρτι
1 ½ φλιτζάνι γάλα καρύδας
Σε μαρινάδες
Εκτός από τις όξινες μαρινάδες υπάρχουν και οι λεγόμενες ενζυματικές. Σε αυτές χρησιμοποιούνται φυσικά ένζυμα που προέρχονται κυρίως από φρούτα όπως είναι η παπάγια, ο ανανάς, το ακτινίδιο, τα σύκα και το τζίντζερ.
Μαρινάδα με ανανά
Ανακατέψτε 1 κουταλιά χυμό ανανά μαζί μια κουταλιά της σούπας ξίδι μήλου, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ, μια σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο, μαύρο πιπέρι και θαλασσινό αλάτι. Προσθέστε μερικά κομμάτια ανανά και αφήστε το κρέας ή το ψάρι σας μέσα στο μίγμα για μια ημέρα.